Поліція повідомила, як рівняни незаконно переправляли через кордон ухилянтів від мобілізації з двох областей України

1457 0

Ми у соцмережах:

Поліція повідомила, як рівняни незаконно переправляли через кордон ухилянтів від мобілізації з двох областей України

На Рівненщині правоохоронці перекрили канал незаконного переправлення через кордон чоловіків, які підлягають мобілізації. Під час обшуку за місцями проживання фігурантів кримінального провадження та в транспортних засобах поліцейські вилучили 17 тисяч євро, 6 тисяч доларів, засоби зв’язку, печатки і документацію юридичних осіб, закордонні паспорти, банківські картки та чорнові записи.

Заходи з викриття злочинної групи проводили працівники управління міграційної поліції, карного розшуку ГУНП спільно із співробітниками Західного регіонального управління Держприкордонслужби України за інформаційної підтримки відділу кримінального аналізу та процесуального керівництва Рівненського окружної прокуратури. Силову підтримку забезпечували спецпідрозділи «КОРД» та «ДОЗОР».

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч.3 ст. 332 КК України, правоохоронці встановили, що схему незаконного переправлення осіб через державний кордон України організувала група осіб із Рівного. Зареєструвавши ряд юридичних осіб, зловмисники отримали ліцензію на здійснення міжнародних перевезень. У подальшому підшуковували «бажаючих» виїхати за кордон, оформляли із ними, як із водіями, трудові договори. Дані потенційних «ухилянтів» вносилися в електронну систему «Шлях» для безперешкодного виїзду з території України. Вартість таких послуг варіювалася від 1500 до 5000 доларів США.

Підбір та безпосереднє перевезення через державний кордон чоловіків віком від 18-ти до 60 років за вказівками організаторів здійснювали жителі Рівненської та Волинської областей. Для перевезення використовувалися транспортні засоби, державні номерні знаки на яких періодично змінювали. Крім того, деякі особи, оформлені нібито водіями, взагалі не мали права керувати транспортними засобами через відсутність відповідних документів.

За даними Західного регіонального управління Держприкордонслужби України до електронної системи були внесені дані 450 чоловіків, які підлягають призову за мобілізацією: із їх числа близько 200 не повернулися до України у встановлені законодавством строки.

За результатами зібраної доказової бази двом фігурантам повідомили про підозру за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненими із корисливих мотивів, за частиною 3 статті 332 КК України.

10 квітня суд обрав 32-річному водієві-співучасникові запобіжний захід - нічний домашній  арешт, а 28-річному організаторові — тримання під вартою строком на 60 діб із можливістю внесення застави в розмірі 671 тисяча гривень.
Санкція інкримінованої підозрюваним статті передбачає  позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років із конфіскацією майна. Слідчі дії відносно інших осіб у рамках кримінального провадження тривають. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також