Поліція сплатить моральну шкоду за «душевні страждання» рівнянину, на якого склала адмінпротокол

13566 0

Ми у соцмережах:

фото - ілюстративне

На думку суддів, рівнянин зазнав "душевних страждань" внаслідок складання на нього протоколу про адміністративне правопорушення та здійснення провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності, яке згодом було закрите за... відсутністю складу адмінправопорушення.

У червні 2021 року відносно чоловіка поліцейський у Рівному склав прокол за вчинення домашнього насильства стосовно дружини, що передбачається ч.1 статті  173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За кілька тижнів провадження у справі було закрито у зв’язку з відсутністю в діях позивача події та складу адміністративного правопорушення. 

І торік у серпні чоловік звернувся до суду з позовом до ГУ Національної поліції в Рівненській області та ГУ Державної казначейської служби Рівненщини про відшкодування 12 000 гривень моральної шкоди за "душевні страждання" .

Місцевий суд позовні вимоги задоволив частково, стягнувши з Державного бюджету України на користь позивача 500 гривень у рахунок відшкодування моральної шкоди. Поліція оскаржила рішення суду першої інстанції, наполягаючи на відмові у задоволенні позову.

Рівненський апеляційний суд повідомив РВ: скаргу поліції залишено без задоволення, мовляв, позивач справді зазнав душевних страждань внаслідок складання стосовно нього протоколів про адміністративне правопорушення, здійснення провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності, яка в подальшому була закрита судом за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Закриття справи про адміністративне правопорушення через відсутність його складу свідчить про те, що позивача притягнуто до адміністративної відповідальності незаконно, а тому відшкодування здійснюється незалежно від вини позивача.  Погодився апеляційний суд і з розміром компенсації моральної шкоди: при його визначенні суд першої інстанції застосував загальні засади розумності, справедливості та пропорційності.

А сталось це тому, що поліція не надала суду вагомих доказів провини рівнянина,  на якого склала адмінпротокол про скоєння домашнього насильства, та не опитала свідків. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також