Польща не закриватиме кордон з Україною

681 0

Ми у соцмережах:

Польща не закриватиме кордон з Україною

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск на зустрічі з фермерами заявив, що не буде закривати кордони з Україною.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск на зустрічі з фермерами заявив, що не буде закривати кордони з  Україною, повідомляє PolskieRadio, яке цитує Hromadske.

Там зазначають, що під час зустрічі сторонам не вдалося досягти домовленості. За словами фермерів, Туск розкритикував чиновників, відповідальних за сільське господарство, і не виключив відставки когось із них.

На зустрічі з фермерами також був заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, який представив аграріям «конкретні пропозиції», зокрема надання фінансової допомоги, викуп зерна, яке залишилося, та поступки в політиці Європейського Союзу. На думку Колодзейчака, це «справедливий підхід до кожної зі сторін».

Очільник «Солідарності» індивідуальних фермерів Томаш Обшанський заявив, що 20 березня відбудеться ще одна велика акція протесту. За його словами, тоді будуть перекриті дороги у столицях воєводств та центрах районів.

Нагадаємо, наприкінці лютого Дональд Туск заявляв, що Україна та Польща ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. За його словами, це могло бути «тимчасове і болюче для обох сторін рішення», адже Польща продає в Україну більше, ніж імпортує звідти. Водночас міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що ніхто з української сторони не веде переговори про закриття кордонів з Польщею.

Чому протестують поляки?

Зараз рух українських вантажівок на кордоні блокують польські фермери. Вони протестують, щоб добитися помʼякшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Фермери блокують рух на шести напрямках — це пункти пропуску «Ягодин», «Устилуг», «Угринів», «Рава-Руська», «Шегині» та «Краківець». Станом на ранок 28 лютого у чергах на території Польщі стояли понад 2200 фур.

З осені 2023 року рух на кордоні також блокували польські перевізники. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Активну участь у протестах та їхньому висвітленні бере лідер люблінського відділення ультраправої партії «Конфедерація» Рафал Меклер. На одній з акцій також побачили плакат із закликом до путіна, щоб той «розібрався» з владою України та Європейського Союзу, а також радянський прапор із серпом та молотом. Поліція Польщі порушила справу щодо цього випадку. А в МЗС Польщі заявили, що «антиукраїнські тиради з вихвалянням путіна» могли організувати проросійські агенти чи «корисні ідіоти». 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також