Поля заростають соснами

1866 0

Ми у соцмережах:

Поля заростають соснами

Ялинок і сосен, що виросли у рівненських лісах, продали перед святами набагато більше, ніж торік — понад 50 тисяч. Найменше деревце можна було купити за 30-35 гривень. Але найбільше продали дерев середнього розміру, які коштували у межах 60 гривень. Продавці кажуть, що у них дерев майже не залишилося. А лісівники шкодують: погана погода завадила, могли б продати більше.

Олександр Нагорняк, головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства Рівненського обласного управління: — Цієї зими лісові господарства області продали близько 35,5 тисячі ялин і сосен, майже втричі більше, ніж у 2011 році. Ми продавали і гуртом, і вроздріб, хто як просив. Вирубували за раз небагато, під замовлення. По наші ялинки приїжджали і з Маріуполя, і з Дніпропетровська. Загалом за новорічні дерева ми отримали понад мільйон гривень.

Дмитро Козак, головний спеціаліст з ведення лісового господарства обласного управління агропромислового розвитку: — У держспецлісгоспах області цього року вирубали на продаж 16,5 тисячі ялинок і сосен. На жаль, менше, ніж планували. Через погані погодні умови не змогли добратися до лісів підприємці. Все одно навесні доведеться проріджувати і зрізати дерева, тож могли гроші якісь заробити.

Тарас, продавець сосен: — Торгую уже кілька років новорічними деревами. Торік купували на відсотків п'ятнадцять менше. Цієї зими пік продажів був за чотири-п'ять днів до Нового року. Люди більше люблять сосни — вони і пахнуть краще, і менше осипаються, тому ялинки я не продаю. У мене залишилося десять ялинок, то я їх віддав у монастир. Зазвичай якщо залишаються дерева, то роздаю знайомим або тим, хто просить. До речі, дефіциту новорічних дерев, у нас, на Поліссі, не спостерігається. Навпаки. — У нас їх багато. Особливо сосен. Через кілька років їх буде неймовірна кількість, — говорить Дмитро Козак. — На Поліссі уже заростають поля біля лісів. Землю ніхто не обробляє, і ліс розсівається. Вже сосни є по два метри заввишки. Попри це, просто так вирубати сосну не можна. Перед новорічними святами лісівники затримали 35 "браконьєрів", які вирізували ялинки на свято. За дерева чоловікам доведеться сплатити до двох тисяч гривень штрафу і компенсувати понад 7,6 тисячі гривень збитку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також