Полюють на корупціонерів... у селах

1505 0

Ми у соцмережах:

Полюють на корупціонерів... у селах

Правоохоронці звітують: цьогоріч порушено 47 кримінальних справ за фактами корупції й запевняють — майже половина корупціонерів сидить у сільських радах. Тим часом, сільські голови переконують: не там міліціонери шукають хабарників.

Петро Мулярчук, начальник відділу нагляду за виконанням законів спецпідрозділами, які ведуть боротьбу з економічною злочинністю, обласної прокуратури, стверджує, що цього року склали 126 протоколів про корупцію, і 40% з них — проти сільських голів, їхніх секретарів та спеціалістів із земельних відносин. Як правило, вони караються штрафами від 250 гривень і більше. Однак якщо злочини тяжкі, і до в’язниці можуть посадити. — Не можна сказати, що десь легше виявляти корупцію, а десь складніше, — запевняє пан Мулярчук. — Статистика — річ вперта, і цифри говорять, що саме на рівні сільських та селищних рад скоюються правопорушення. Нещодавно ми відкрили кримінальну справу проти сільського голови, який отримав хабар 5 тисяч гривень. Крім того, викриваємо і працівників правоохоронних органів, і податкової інспекції, й районних органів виконавчої влади. Руслан Романюк, заступник начальника УБОЗ УМВСУ в Рівненській області, свого колегу підтримує і переконує: — Нема в нас такого, що вибирається якась категорія соціального статусу чи посадового. Ми підходимо до всіх однаково. Можливо, голови сільрад менше правообізнані й не знають, що допускають корупційні діяння, але це їх не виправдовує. Наприклад, найбільший хабар, виявлений в цьому році, а це 5 мільйонів гривень, був отриманий на рівні сільської ради в Криму. Найбільший виявлений хабар на Рівненщині цього року суттєво менший, ніж у Криму — усього 10 тисяч гривень. У нас і ціни на землю не такі високі, і нерухомість набагато дешевша, пояснюють правоохоронці.

Коментарі Віктор Кушнерук, голова Локницької сільської ради Зарічненського району: — Та яка ж тут у селі може бути корупція? В селах нічого не працює, колгоспи розвалили. Оце просто їм нема на кого писати ті протоколи. Хоча, можливо, десь в селах ближче до Києва або ж навіть до Рівного, то там, може, хтось десь і чинить щось незаконне, а в нас у селі точно корупції нема. Олександр Луцюк, голова Владиславівської сільської ради Млинівського району. — Вони не там де треба шукають. Суть у тому, що сьогодні сільські голови залишились сам на сам із сільрадою. За нами ніхто не стоїть. Звичайно, простіше приїхати і скласти тут протоколи, ніж на високопоставленого чиновника. Всі ярлики на нас хочуть повісити. З іншого боку, юристів у нас немає, то нема навіть з ким радитись з юридичних питань. Оце торік побудував кілометр дороги, потім приїхали правоохоронці і два тижні перевіряли мене, мовляв, я пісок незаконно взяв. На щастя, я знайшов рішення сесії і протокол їм скласти не вдалося. Словом, є багато таких прикладів. Заяви, що в селах сидить найбільше корупціонерів, не відповідають дійсності.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також