Чому популярний літній салат – шкідливий
Влітку мало не щодня ми їмо смачнючий салат з огірків і помідорів, який дієтологи чомусь вважають найбільш шкідливим для здоров’я.
Самі по собі огірки і помідори дуже корисні, але при змішуванні несумісні для травлення. Разом ці продукти показують класичний приклад дії антивітамінів.
Помідори найбільш цінні вмістом у своєму складі потужного антиоксиданту лікопіну, який сприятливо діє на серце, а також знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки нейтралізації вільних радикалів. Також томати багаті на вітаміни C і K, калій, фолати. В огірках теж міститься багато вітамінів і мінералів - A, C, E, K, кальцій, залізо, магній, фосфор, марганець, цинк, йод, натрій і хром. Але ще в них є фермент аскорбіназа, що нейтралізує аскорбінову кислоту, яка надходить в організм разом з помідорами.
Коли в травний тракт потрапляє томатно-огірковий салат, для перетравлювання помідорів потрібна кислота, а для огірків луг. Через цей «конфлікт» виробляються шкідливі для печінки і нирок солі. Крім того, одночасно шлунок не може виділяти ферменти для переробки цих овочів. У результаті один з них засвоюється, а інший в цей час застоюється і починає бродити, що проявляється здуттям живота і підвищеним газоутворенням.