Помпезно, голосно і масово: як у Рівному відкривали приміщення суду

2969 0

Ми у соцмережах:

Помпезно, голосно і масово: як у Рівному відкривали приміщення суду

Чотири роки – стільки тривала реконструкція будівлі колишньої жіночої консультації на вулиці Драгоманова, аби туди переїхали судді апеляційної інстанції. 19 жовтня будівлю нарешті помпезно відкрили, перекривши для цього навіть піввулиці.

Переїхати на Драгоманова Апеляційний суд Рівненської області мав ще наприкінці серпня, але не встигли з отриманням дозволів на зберігання у новій будівлі таємної інформації.

Тож, фактично, поки чекали на відкриття, у нову будівлю переїхали уже не судді Апеляційного суду Рівненської області, а судді Рівненського апеляційного суду. Таке перейменування – наслідок судової реформи, яка триває в Україні.

Речі судді та їхні помічники перевозили на вихідних. Навіть, як розповідають, самотужки все мили і прибирали «до блиску». Але засідання поки ще тривали на Шкільній. Відвідувачі до нової будівлі почнуть приходити уже з понеділка. Як зазначив голова суду Олег Полюхович, у судових повістках вже вписують нову адресу.

Щодо Шкільної, до суддям у старій будівлі було тісно. В одному кабінеті працювало по кілька суддів, було лише два невеликі зали засідань та жодного туалету для відвідувачів.

У відреконструйованій будівлі на Драгоманова ж, окрім того, що все нове, зробили комфортні умови і для працівників суду, і для тих, хто судиться. По-перше, у будівлі уже є шість туалетів для відвідувачів та п’ять просторих судових залів – з новими меблями, комфортними стільцями та відеотехнікою.

У підвалі приміщення обладнали камери для тимчасового утримання підсудних. Комфортними умови для тих, кого до зали суду конвоюватимуть, уже не назвеш: темне освітлення, жорсткі лавки та вузькі коридори, які унеможливлюють втечу.

У новій будівлі також передбачено приміщення для прокурорів та адвокатів, щоб вони могли підготуватися до засідання.

А вхід до кабінету судді буде через кабінет його помічника.

У будівлі, де колись працювали медики, зробили великий вітраж з Фемідою та вчепили над сходами дорогу люстру.

Окрім того, на сходах – історія будівлі у фотографіях. Адже, нагадаємо, будинок на Драгоманова – один із найстаріших у Рівному. Його звели наприкінці 20-х років минулого століття як лікарняну касу.

До 2013 року там працювала жіноча консультація, проте через аварійний стан будинку та оптимізацію галузі медиків звідти переселили.

На Драгоманова рівненські митці вимагали створити музей, але міська влада віддала будівлю в оренду суддям – на 49 років.

Реконструкція будівлі обійшлася у майже 50 млн грн. Роботи проводило рівненське товариство «Опорядрембуд».

Директор «Опорядрембуд» Роман Симонюк сьогодні на відкритті вручив голові суду Олегу Полюховичу символічний ключ. А журналістам розповів, що будівля була у жахливому стані. Так, будівельникам спершу довелося перекривати дах, бо частина вже почала падати, а потім укріпляти фундамент та викачувати з-під будівлі воду.

Останнє, що робили будівельники, - благоустрій території. На прохання голови суду судова адміністрація додала кошти на купівлю кованого паркану навколо території суду. На подвір’ї висадили квіти та встановили лавки. А саму будівлю ввечері будуть підсвічувати.

- Історичний вигляд будівлі ми зберегли, - каже п.Симонюк. – Залишився той самий колір, колони.

Попри те, що реконструкцію зробили добротну і мешканцям області буде приємніше відвідувати апеляційний суд, багатьох неприємно здивувала церемонія відкриття.

По-перше, на понад півгодини перекрили рух на частині вулиці Драгоманова. По-друге, перед будівлею грав оркестр, з дверей суду дівчина в українському національному вбранні виносила коровай, діти випустили у небо голуба, а до входу простелили червону килимову доріжу.

На відкриття запросили всіх керівників силових та владних структур області. Зокрема, прийшов керівник управління СБУ у Рівненській області Василь Бедрій, у якого сьогодні – день народження.

З Києва також приїхало немало гостей – і представники судової адміністрації, і Верховного суду. Кожному дали можливість виступити.

Усі говорили про важливість відкриття комфортного суду, бажали справедливих рішень та називали нову будівлю «храмом». Правосуддя.

Міському голові Володимиру Хомкові ще й вручили нагороду – за те, що посприяв, аби суд переїхав у нову будівлю.

Наприкінці усіх виступів перерізали червону стрічку – голова суду та голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.

А колишній рівненський адвокат, а нині член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Павло Луцюк запропонував компроміс для митців: у залах суду, до яких є вільний доступ, виставляти картини.

Після відкриття посадовці, до слова, поїхали святкувати у ресторан «Меланж», що поблизу автовокзалу.

Незабаром вони матимуть нагоду зібратися ще раз – по сусідству, на вулиці 16 Липня, завершують реконструкцію будівлі для Рівненського окружного адміністративного суду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також