Поради для Януковича: як покращити життя вже сьогодні

3530 0

Ми у соцмережах:

Поради для Януковича: як покращити життя вже сьогодні

Президент Віктор Янукович визнав, що не знає, як зробити життя кращим: «Суспільство очікує, що все сьогодні стане набагато кращим, ніж було учора. Безумовно, якби ми знали, як це можна зробити, ми б це зробили. Але рецепта такого немає». Експерти погодились поділитись своїми порадами з Президентом.

Михайло Погребінський, політолог:

”Від підвищення пенсій і зарплат життя кращим не стане” Слова Януковича — свідчення зрілості політика й впевненості у своїх силах, у довірі, яку виявило йому суспільство. Визнання, що я чогось не знаю чи чогось не можу — це ознака сили, а не слабкості. Рецепта щастя Янукович не знає. Так, як його не знає ніхто, окрім, можливо, Господа Бога. Що стосується реальної допомоги, яку б справді можна було надати українській владі, Януковичу, — це консолідація інтелектуальних зусиль для формування пакета пропозицій щодо реального реформування ключових секторів української економіки й соціальної системи. На жаль, окрім криків «рятуйтеся, росіяни йдуть!», від опозиції нічого не чутно. У реформах є правильні поради, вони просто поки що не почуті. А суть їхня проста: хочете реформувати якусь сферу — не доручайте це робити представникам цієї сфери. Це має робити хтось збоку, але з повноваженнями. Це значить, має бути прийнятий закон, виділені кошти й знайдена особистість, яка очолить цю реформу. У жодній сфері поки що цього не зроблено. Коли починуться проблеми, почнуть так робити. Покращення життя вже сьогодні не може бути. Світова економіка переживає кризу. Ми можемо тільки вирулювати на якусь повільну смугу відновлення протягом декількох років. Можна підвищити пенсії і зарплати на якийсь невеликий відсоток, щоб ми відчиталися перед суспільством, але насправді від цього життя кращим не стане. Треба провести необхідні реформи, і жити доведеться за можливостями. Це означає, що збільшити соціальні видатки в цей час не вийде. Володимир Лановий, економіст, колишній перший віце-прем’єр-міністр та міністр економіки:

”За рахунок кредитів не можна нагодувати людей” Треба починати з виробництва й допомагати реальним підприємствам. А Янукович, як і всі його попередники, думає тільки про бюджет, про витрати адміністративного державного характеру, а це зовсім не той продуктивний сектор, який збільшує ВВП й доходи суспільства. Це хибний шлях. Тож у цьому і, можливо, наступному році ми будемо животіти, переживати стагнацію. Зараз підвищать доходи бюджетників і пенсіонерів. Підвищення буде в межах 5-10% для низькооплачуваних верств населення. Звідки беруть додаткові надходження в цьому році? Близько 100 мільярдів гривень уряд позичає на внутрішньому й на зовнішньому ринках. Це як наркотик. Як можна взяти 100 мільярдів і виділити 30 — на соціальні видатки? А в наступному році що робити? Знову брати в борг? І завжди залежати від кредитів? Ясно, що штучні методи закінчуються у вартісному відношенні зміною цін, інфляцією, зниженням курсу і т.д. Усе те, що ми вже проходили. Штучно, за рахунок кредитів чи міжнародних позичок, не можна нагодувати людей. Нам потрібна модернізація технологій, впровадження нових галузей, нових видів продукції. Для цього потрібно, щоб працювали ринкові механізми. Наші ринки неконкурентні й непрозорі. Вони або монополізовані, або це синдикатні ринки змови.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також