Порт у Клевані відкрили одесити

6670 0

Ми у соцмережах:

Днями термінал відвідав голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, який назвав «сухий порт» «новим стрибком бізнесу в Рівненській області»

З початку року в Клевані Рівненського району працює так званий сухий порт — вантажний термінал, де привезені вантажі розподіляють та відправляють Україною, зокрема, від і до морських портів, та за кордон. Назва «сухий порт» взята недаремно. Фактично, термінал виконує ті ж функції, що морські порти, проте з єдиною різницею — вантаж до нього надходить не водою, а залізничними коліями та автодорогами.

Подібний «сухий порт» вже працює в Одесі — його відкрили з допомогою Європейського банку реконструкції та розвитку. На Рівненщині, за повідомленням Рівненської ОДА, засновано другий такий порт в Україні. Відкрили його також одесити — Спільне українсько-грецьке підприємство «Імтрекс», зареєстроване у Чорноморську на Одещині з 2003 року. Нині воно належить жителю Чорноморська Андрію Чумаченку.

«Сухий порт» у Клевані відкрили на вулиці Робітничій. За словами заступниці селищного голови Ірини Тимощук, одесити викупили у громади територію колишнього деревообробного підприємства.

— Звідти свого часу відвантажували вагони з деревиною, — розповідає Ірина Тимощук. — На території була залізнична колія, тому це місце і зацікавило інвесторів. Окрім того, поряд траса міжнародного значення Рівне-Луцьк-Устилуг, та й сама територія підприємства збереглася. Це були землі громади. Минула каденція депутатів погодила викуп ділянки, тепер підприємство буде сплачувати земельний податок.

Окрім того, до бюджету селищної ради надходитиме податок з доходу фізичних осіб. За словами пані Тимощук, підприємство працевлаштувало наразі близько двадцяти місцевих. Також підприємство, за даними держреєстру, уже реєструє у Клевані свою філію, що дозволить сплачувати на місці й інші податки, зокрема на прибуток. Окрім того, підприємство наразі працює над відкриттям митної зони, щоб проводити тут і розмитнення прибулих вантажів. А планують з «сухого порту» найбільше відвантажувати зернові, пиломатеріали та добрива.

На сайті самого СУГП «Імтрекс» його діяльність описана так: «Наша компанія є оператором в сфері залізничного транспорту, має в своєму розпорядженні вагони різних типів, в тому числі фітингові платформи, а також автопарк контейнеровозів. Компанія має власний мультимодальний термінал, який розташований між обласними центрами Рівне та Луцьк. Площа терміналу — 12 га, криті склади на 5000 м2, відкриті складські майданчики, вагове господарство, обладнання для стафірування контейнерів, перевантажувальні механізми, власні маневрові тепловози та локомотивне депо».

Днями термінал відвідав голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, який назвав «сухий порт» «новим стрибком бізнесу в Рівненській області».

Заступник директора СУГП «Імтрекс» Андрій Левченко, як зазначено на сайті ОДА, повідомив, що загалом у «порту» можуть одночасно завантажуватися 50 вагонів. Перед запуском терміналу відновили колійне господарство, придбали тепловози, поставили крани, зокрема і 50-тонний. Окрім того, за його словами, перші потяги з «порту» уже прямують як на Європу, так і на великі порти Одещини. А недавно прибув і перший контейнер з Америки, транзитний час доставки якого склав 30 діб. На порти Чорного моря, запевняє Левченко, контейнер доставляють два місяці. Потужності клеванського «порту» планують збільшити до навантажування двох тисяч контейнерів за місяць.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також