Портрет Президента

5720 0

Ми у соцмережах:

Портрет Президента

Портрети колишнього Президента України ще донедавна суворо спостерігали за господарями майже всіх кабінетів державних і не лише державних установ. Коштували вони недешево, проте на витрати ніхто не зважав — чиновницьке життя було дорожчим. Нині в Україні тривають суперечки щодо необхідності збереження подібної традиції — так, наприклад, виконком Вінницької міської ради вирішив, що не буде виділяти кошти з міського бюджету на централізовану закупівлю портретів Президента. Голова Сум, навпаки, заявив про необхідність закупівлі портретів. А поки чиновники дискутують, ніхто не забороняє пересічним українцям милуватися своїм Президентом, придбавши його портрет. Що, до речі, вони й роблять.

Як розповіли продавці книгарні «Дружба», в Рівному цими днями покупецький інтерес до портретів Президента досить високий — придбати їх бажають як представники навчальних та державних закладів, так і приватні особи. Щоправда, вибір президентських портретів нині не дуже великий. Поки придбати їх можна лише в книгарнях «Рівнекниги» — «Дружба», «Знання», «Слово» . В асортименті портрети двох розмірів — формату А4 за 4,50 гривні та А3 — за 5 гривень. Ющенко на портреті молодий та усміхнений, щоправда, жодних державних символів — прапора чи герба біля нього не помітно, тож назвати ці портрети офіційними не можна. Коли будуть офіційні портрети, на яких Президент постане разом з усіма символами державної влади, ніхто достеменно не знає. Однією з версій відсутності подібних портретів дехто називає хворобу Президента — нині в наявності є лише фотографії Ющенка, зроблені до його отруєння. А коли зовнішній вигляд Президента дозволить зробити нові фото — поки невідомо навіть лікарям. Але подібні тонкощі купувати портрети Ющенка нікому не заважають. А відсутність державних символів кмітливі рівняни виправляють самостійно. Нині в зазначених книгарнях можна придбати великі плакати із зображеннями державних символів — герба, прапора, тексту Державного гімну, які оформлені яскравими рамками в національних кольорах. При мені одна пані підбирала такий розмір плаката, щоб на нього можна було наклеїти портрет Ющенка й він опинився всередині рамки плаката. Вийшло оригінально й солідно. Коштують плакати із зображенням державних символів від 1,40 до 2,70 гривні залежно від розміру, якості паперу та його покриття. Тож великий самоклейний портрет Ющенка в гарній глянцевій рамці обійдеться максимум у 7,70 гривні. Якщо взяти до уваги, що офіційного Кучму колись продавали по 40-60 гривень, то новий Президент виглядає демократичнішим навіть у цьому випадку.

Малювати Ющенка... бояться Дещо розчарували рівенські митці, які або не відчувають віяння часу, або... бояться. Саме таке припущення висловили у салоні-магазині «Українські сувеніри» з приводу відсутності в них мальованих портретів Ющенка. Чому рівенські художники бояться малювати Президента — невідомо. Можливо, вони ще пам’ятають заборону малювати та ліпити Леніна без дозволу спеціальної комісії? Але ж Ющенко — не Ленін, видається мені, що він не був би проти того, щоб хтось його гарно намалював. Принаймні деякі всеукраїнські засоби масової інформації повідомили, що Ющенко та Тимошенко дали особисту згоду на виготовлення їхніх воскових копій для київської експозиції-клона знаменитого Музею мадам Тюссо. Однак ні картинних зображень Президента, ні скульптурних, ні вишиваних у Рівному поки не спостерігається.

Зроби сам Якщо ж наявні в продажу портрети Президента вас не задовольняють — є можливості виготовити їх самостійно. Наприклад, як розповів Андрій — менеджер інтернет-клубу «Ера», з подібним проханням до них вже зверталися. Для того, щоб виготовити портрет Ющенка, потрібно мати його якісну фотографію, наприклад, можуть підійти якісні передвиборчі календарики або листівки. Найліпше, якщо вам удасться знайти фотографію Президента, записану в цифровому форматі на компакт-диску. А от фото, витягнуті з Інтернету, для цієї мети не годяться, оскільки вони мають дуже маленьку роздільну здатність, яка не дозволяє виготовити якісний портрет великого формату. Навіть на офіційному президентському сайті та на офіційному сайті Ющенка знайти хоча б одне фото з пристойною роздільною здатністю мені не вдалося. Принесену вами фотографію відсканують (60 копійок) і роздрукують на обраному вами папері. Так, наприклад, кольоровий друк на звичайному папері формату А4 коштуватиме 5 гривень, на фотопапері — 6 гривень, на глянцевому — 8 гривень. Виготовлення портрета формату А3 обійдеться вдвічі дорожче для кожного з перелічених випадків. Подібну процедуру можуть зробити й у фотоцентрах. Так, наприклад, у фотоцентрі «Реноме» повідомили, що повна вартість виготовлення фотопортрета формату А4 коштуватиме від 15 гривень і вище, залежно від необхідності дизайнерського втручання і обробки фотографії, яка обов’язково повинна бути якісною. Виготовлення фотопортрета формату АЗ коштуватиме 25-30 гривень. Якщо ж вам пощастило знайти фото Ющенка, записане на цифровому носії, виготовлення портрета обійдеться значно дешевше — лише вартість цифрового фотодруку. Наприклад, вартість цифрового фотодруку у фотовідділі «Zoom», що в магазині «Пересопниця», становить 3,50 гривні за фото розміром 25х30 см (орієнтовний формат А-4) і 1,80 гривні за вдвічі менше фото.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також