Поручився за швагра, а тепер може залишитись без квартири

1934 0

Ми у соцмережах:

Поручився за швагра, а тепер може залишитись без квартири

Лікар Олег Рибак погодився стати поручителем своєму швагру Віталію Прокопчуку, який взяв кредит у банку. Під заставу віддав власну трикімнатну квартиру, що на вул. Волинської Дивізії у Рівному. Ось уже півроку як тепер уже колишній родич перестав платити по кредиту. Тож банк вимагає повернути гроші, погрожуючи забрати в пана Олега в рахунок боргу квартиру. Олег, лікар за професією, зараз мобілізований і перебуває в зоні АТО. Тож працівники банку "тероризують" його родину, вимагаючи повернення кредиту. Замість того, щоб власнику квартири, мобілізованому лікарю, запропонувати "кредитні канікули", як це передбачено законодавством.

Розповідає Ніна Рибак, мати поручителя:

— Наш син був 12 років одружений із сестрою працівника СБУ Віталія Прокопчука, який у жовтні 2007-го узяв у "Райффайзен Банк Аваль" кредит на 255 тисяч гривень. Згідно з договором, повернути гроші треба до 4 жовтня 2017 року. Син погодився стати поручителем у родича і дозволив закласти 3-кімнату квартиру, яку я йому подарувала і в якій прописано двоє наших онуків. Нам про це він тоді не сказав. Спочатку Віталій платив по кредиту по 5 тисяч гривень щомісяця. Але два роки тому син з невісткою розлучилися, а з вересня торік її брат взагалі перестав платити банку. Станом на 17 лютого цього року загальна заборгованість позичальника була 141 665 гривень, з них прострочено платіж — 12 619 гривень. А ще 6394 гривні нарахували боргів за відсоткамм, суму пені банкіри ще тільки мають порахувати. А нещодавно нам повідомили, що у сина можуть забрати заставлене житло! Бо якщо Віталій не платить банку, це має зробити за нього наш син Олег… або він позбудеться квартири. Син працював у міській лікарні, і 15 лютого його мобілізували до армії. Однак ми чули, що бійцям на період перебування в АТО дається відстрочка і їм не мали б нараховувати відсотки по кредитах. Ми намагалися розшукати головного боржника, щоб переконати його заплатити по кредиту, але він змінив номер, а сам проживає у службовій квартирі в районі школи №12. Зустріли якось Віталія на вулиці, та він з нами й спілкуватися не хоче. Ходили до нього на роботу, але його керівництво не бажає втручатися у конфлікт і каже, що його службових повноважень це не стосується, а таке питання треба вирішувати у суді. Що нам тепер робити, не уявляю.
Тим часом, речник ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" Леонід Зябрев порадив родині звернутися у головний офіс установи в Києві — до підрозділу з реструктуризації кредитів фізичних осіб. Можливо, там знайдуть спосіб і для мобілізованого лікаря зроблять "кредитні канікули".
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також