Багатьом, мабуть, доводилося пережити харчове отруєння. Найчастіше воно є наслідком потрапляння в організм продуктів, заражених бактеріями. Його симптоми — нудота, блювота, діарея, біль у животі, головний біль. У тяжких випадках блювота і діарея стають багаторазовими і викликають загальну слабкість.
Дехто при діареї починає приймати препарати із закріплювальним ефектом. Це помилка, адже вони купірують діарею, блокуючи перистальтику і тим самим дають ефект полегшення. Однак у кишечнику при цьому залишається велика кількість патогенних мікроорганізмів, які продовжують виділяти токсини й отруювати організм.
Іншою типовою помилкою є вживання кисломолочних продуктів. У них містяться пробіотики, які корисні для кишечнику. І все ж пити той же кефір при отруєнні лікарі не рекомендують. Він підсилює перистальтику, що шкідливо для змученого інфекцією кишечнику, адже це може викликати несприятливі й небажані процеси і посилювати загальну слабкість.
Не варто також при отруєнні пити газовану воду; викликати блювоту у вагітних жінок; самостійно давати антидот (наприклад, намагатися нейтралізувати кислоту лугом); давати проносні препарати.