Посилення підтримки медицини та збільшення доплат медикам, – «УДАР Віталія Кличка» озвучив план протидії корона кризі

442 0

Ми у соцмережах:

Посилення підтримки медицини та збільшення доплат медикам, – «УДАР Віталія Кличка» озвучив план протидії корона кризі

Партія “УДАР Віталія Кличка” розробила та презентувала антикризовий план, у якому визначено дієві заходи боротьби з епідемією та шляхи пом’якшення соціальних та економічних наслідків корона кризи. Важливим аспектом програми є підтримка медиків, адже, потрібно визнати, що  епідемія ковіду стала критичним випробуванням для медичної системи як України, так і кожної країни світу. 

«Вітчизняна медична система, «недореформована» та недостатньо фінансована, ледь витримала перші хвилі епідемії. Брак висококваліфікованих кадрів можна було відчути й раніше, а у кризу – тим паче», - коментує ситуацію лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук. 

У партії переконані, що варто реально підтримати українських медиків, реалізуючи антикризовий план. Саме це стане фундаментом якісного перетворення української медицини згідно високих світових стандартів. В «УДАРі» хвально поставилися до планів уряду передбачити у бюджеті 2022 року кошти для підвищення мінімальної зарплат для лікарів до рівня 20 тисяч грн та 13,5 тисяч грн (для середніх медичних працівників). Але всупереч вимогам Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, який вимагає виділення не менше 5% ВВП на галузь охорони здоров’я, уряд в проекті бюджету на 2022 рік на ці цілі пропонує виділити лише близько 3,5% від ВВП. 

«За рекомендаціями ВООЗ, на медицину потрібно передбачати щонайменше 7% від ВВП», - коментує Валентин Демчук. 

Нагадаємо, що представники партії “УДАР Віталія Кличка” у попередньому скликанні Верховної Ради України активно підтримували та голосували за схвалення даного закону, що мав стати ключовим у якісному перетворенні медицини України. Нинішня позиція влади знову відкладає на невизначений строк завершення медичної реформи. 

Враховуємо, що видатки на програму медичних гарантій є захищеними статтями бюджету, а тому повинні мати пріоритет при розробці та ухваленні бюджету. Представників “УДАР Віталія Кличка” турбує те, що уряд пов’язав питання виділення 4 млрд грн на будівництво закладів охорони здоров’я у наступному році зі прийняттям скандального законопроекту №5600, який посилює фіскальний тиск на середній бізнес та простих громадян. Тобто, медична галузь не в пріоритеті.

Натомість поглянемо на основі позиції антикризового плану «УДАРу»: 

Надати дієву підтримку медичній системі, а задля цього: збільшити кількість профільних лікарень та ліжок, обладнаних кисневими точками. Важливо збільшити доплати медикам, щоб зупинити відтік з ковідних лікарень фахових медиків та повернути всіх тих, які звільнилися під час попередніх хвиль епідемії.

Остаточно врегулювати механізм оперативного перепрофілювання відомчих лікарень в ковід-диспансери.

Запровадити ефективний контроль над виробництвом і постачанням кисню у лікарні – як за об’єктами стратегічного значення для держави. Необхідно відпрацювати ефективну логістику безперебійного постачанню кисню в усі лікарні країни. 

Важливо не відтерміновувати медичну реформу. Необхідно завершити реформу медичної системи на вторинній і третинній ланці. Криза – це не привід зупинити реформу, а необхідність та реальний шанс для системного та якісного перетворення медичної системи. 

Українська влада під час пандемії короновіруса має зрозуміти важливість медичної системи для збереження життя людей. І тому належний рівень фінансування медицини – це питання національної безпеки країни .
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також