Послуга приєднання до газопостачання — доступна усім

1203 0

Ми у соцмережах:

на фото Надія Володько, в.о. директора з капітального будівництва АТ «Рівнегаз»

Якщо ви живете у місті або у приватному секторі і бажаєте газифікувати свою оселю — послуга приєднання до газопостачання — доступна усім. Єдине, що має значення — відстань до газопроводу та потужність споживання. Потужність — це максимальний об’єм використання газу усіма газовими приладам, що встановлені у вашому будинку. Простіше кажучи, потужність — це обсяг газу, що може споживати домогосподарство або підприємство, якщо включить усі газові прилади. Для цього до підключення необхідно надати паспорти газового обладнання, яке планується встановити. Детальніше про це розповіла Надія Володько, в.о. директора з капітального будівництва АТ «Рівнегаз».

— Розкажіть, які фактори впливають на швидкість та вартість приєднання?

— Якщо потужність газоспоживання не перевищує 16 куб.м/год., а відстань до місця приєднання по прямій лінії не перевищує 25 метрів у сільській та 10 метрів у міській місцевості — ви можете скористатись послугою стандартного приєднання. Строк такого приєднання — до 90 днів, вартість у кожному регіоні фіксована, її визначено постановою НКРЕКП.

Якщо маєте інші параметри  — вам підійде нестандартне приєднання. Строк і вартість тут будуть індивідуальними, залежно від технічних умов реалізації проекту.

— Як відбувається підключення до газопостачання?

— Підключення об`єкта замовника до газових мереж складається з двох етапів: будівництва зовнішніх і внутрішніх мереж газопостачання.

Газові мережі зовнішнього газопостачання — це газові мережі, від місця забезпечення потужності до місця/точки приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника. Простіше кажучи, зовнішні мережі — це відрізок труби від газопроводу, до якого під’єднується споживач, до лічильника домогосподарства.

Газові мережі внутрішнього газопостачання — газові мережі від місця/точки приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника до його газових приладів (пристроїв) включно або до системи газоспоживання третіх осіб (замовників, споживачів). Це мережі, які йдуть від лічильника до газових приладів.

Сформулюйте, будь ласка, етапи та особливості будівництва зовнішніх мереж газопостачання?

— Кожен клієнт, з поданням заяви про приєднання, має визначитися з обладнанням, що планує використовувати. Персональний менеджер у 104 ua Клієнтському просторі допоможе розрахувати необхідну потужність споживання газу та навантаження на газорозподільні мережі, здійснити індивідуальний підбір газового обладнання.

Будівництво зовнішніх мереж газопостачання включає наступні етапи:

— Отримання технічних умов — вихідні дані для проектування мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання;

— Проектування зовнішніх мереж газопостачання (від місця забезпечення потужності до точки приєднання з внутрішніми газовими мережами);

— Монтаж зовнішніх мереж газопостачання;

— Введення в експлуатацію зовнішніх мереж газопостачання;

— Пуск газу у зовнішні мережі газопостачання.

Доцільніше замовити у оператора ГРМ відразу весь комплекс робіт з будівництва мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання. Таким чином, ви знатимете скільки коштів та часу знадобиться на газифікацію вашого об’єкта.

Якщо клієнт замовляє у комплексі будівництво зовнішніх та внутрішніх мереж газопостачання, проектування та монтаж зовнішніх мереж газопостачання відбувається одночасно з проектуванням та монтажем мереж внутрішнього газопостачання. Це значно скорочує терміни газифікації вашої оселі, адже фахівці здійснюють усі роботи паралельно.

Коли зовнішні та внутрішні мережі збудовані, клієнт підписує в 104 ua Клієнтському просторі Договір на розподіл. Після чого, здійснюється пуск газу і клієнт може ним користуватись.

— А які ж етапи та особливості будівництва внутрішніх мереж газопостачання?

— Для проектування і будівництва мереж внутрішнього газопостачання необхідно здійснити кваліфікований підбір газового обладнання та його потужності. Це вам допоможе зробити Персональний менеджер.

Основні етапи робіт з будівництва мереж внутрішнього газопостачання:

— Проектно-кошторисні роботи виконуються відповідно до визначених в технічних умовах на приєднання вихідних даних для проектування газових мереж внутрішнього газопостачання;

— Будівельно-монтажні роботи;

— Введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання;

— Пуск газу у внутрішні мережі газопостачання — передбачає 100% будівельну готовність і підключення встановленого газового обладнання до мереж внутрішнього газопостачання. Здійснюється Оператором ГРМ протягом п’яти робочих днів у міській місцевості та десяти робочих днів у сільській місцевості за умови укладання договору розподілу природного газу.

Розводки опалення може не бути, але обладнання має бути встановлено і підключено. Тому що перевіряється герметичність системи, фіксується відсутність витоку газу — клієнт може споживати газ безпечно.

— Цікаво, з яких матеріалів будуються газові мережі клієнта?

— По розташуванню відносно поверхні землі газопроводи поділяють на підземні та надземні. Залежно від технічних умов об'єкта, обираються матеріали для здійснення будівельних робіт. Персональні менеджери готові надати вичерпну інформацію про види матеріалів та їх характеристики і, враховуючи пріоритети клієнта, визначити з яких труб будувати газові мережі.

Металеві труби. Основною перевагою є стійкість до механічних пошкожень. Недолік — низька антикорозійна стійкість (схильні до впливу блукаючих струмів) та невеликий термін експлуатації без ремонту і реконструкції. Для металевих газопроводів потрібно робити електрохімічний захист: встановлювати протектори, або станції катодного захисту. У сталевого газопроводу термін експлуатації без ремонту і реконструкцій становить приблизно 25 років. Металеві труби використовуються якщо газопровід необхідно прокладати у складних інженерно-геологічних умовах (підроблюванні території і сейсмічні райони) тобто там де запасу міцності поліетиленових труб буде недостатньо або якщо газопровід належить до газопроводів високого тиску 1 категорії.

Поліетиленові труби почали використовувати ще у кінці 80-х років. Не потребують електрохімічного захисту. Термін експлуатації — мінімум 50 років. Мають обмеження по тиску. Можуть використовуватися тільки для будівництва газопроводів низького, середнього тиску і високого тиску 2 категорії. Приватні домоволодіння це якраз і є об'єкти низького і середнього тиску, тому поліетиленові труби вітчизняного виробника для монтажу підземних газопроводів тут широко використовується. Недолік поліетилену — низька стійкість до механічних пошкоджень.

Для мереж внутрішніх систем теплопостачання найчастіше використовуються пластикові труби: пропілен або поліетилен. В основному використовують або зшитий поліетилен (дуже міцний і підготовлений для прийняття високих температур у систему опалення) — PEX — мінімум схильний до коефіцієнтів лінійного розширення, подовження, у процесі експлуатації. Використовується для монтажу мереж теплопостачання (наприклад: тепла підлога).

 

Поліпропіленові труби для мереж теплопостачання мають велику товщину стінки, прошарок алюмінію або мінеральних добавок (наприклад: прошарок базальту). Труби з таких матеріалів можна монтувати у стіни. Система опалення може бути виконана також зі сталевих або мідних труб. Різниця у ціні і зносостійкості. Мідь, як правило, використовують у заміських будинках, у яких взимку з метою економії, для того, щоб не включати котел, у систему заливають антифриз. Поліетиленові труби не дуже «люблять» антифриз, а мідь витримує всі ці сполуки без проблем.

— Як підібрати та де купити економічно виправдане, надійне та «розумне» газове обладнання?

— Персональний менеджер,  допоможе здійснити індивідуальний підбір ефективного обладнання. Завдяки своїм фізичним властивостям і автоматизованій доставці, природний газ у поєднанні з сучасним обладнанням, забезпечує високоефективне споживання енергії:

— технології спалювання природного газу дозволяють отримувати тепло енергоефективним способом з коефіцієнтом корисної дії від 0,9 до 1,12;

— використання енергії природного газу можна повністю автоматизувати, залежно від температури повітря, дня тижня і часу доби, що забезпечує раціональне споживання енергії і високий рівень комфорту.

При підборі газового обладнання для опалення та гарячого водопостачання необхідно врахувати:

— Систему опалення (поверхнева, радіаторна, повітряна);

— Матеріал теплових мереж;

— Загальну опалювальну площу;

— Тепловтрати (вентиляція, вікна, двері, утеплення стін, стелі будинку та матеріали з яких збудовано будинок);

— Кількість постійно проживаючих мешканців;

— Добові витрати гарячої води одним мешканцем (л/доб);

— Бажана температура гарячої води (30-45 °С).

Які ще особливості слід врахувати при виборі газового обладнання та які ознаки при роботі обладнання свідчать про кваліфікований огляд майстра?

— Потужність обладнання має відповідати потребам споживання газу. Якщо споживча потужність мала — немає сенсу ставити потужне обладнання і навпаки. Надавати перевагу краще обладнанню від провідних виробників, експлуатаційний термін якого становить не менше 10 років та які здійснюють гарантійне сервісне обслуговування.

Для тривалої експлуатації котла, потрібно дбати про вчасне технічне обслуговування. Проводити регламентні роботи мінімум 1 раз на рік. Є низка ознак, що котел потребує допомоги. Наприклад, він почав зменшувати задану температуру нагріву води. Це може бути ознакою того, що сопла горілки підтягнули побутовий пил. Відбувається неправильне згорання газу: «жовті язики» газу сигналізують про те, що в горілці відбувається неправильне змішування газу і повітря. Для правильного згорання 1 м куб газу потрібно 10 кубів повітря. Тобто, для повноти згоряння природного газу необхідно забезпечити надходження у приміщення достатньої кількості повітря — відчинивши кватирку у вікні або відкривши вікно на провітрювання. Для газового обладнання димохідного типу у приміщенні, де вони експлуатуються повинно бути облаштовані димові та вентиляційні канали.

Якщо котел почав голосніше працювати, з’явилися нехарактерні звуки. Можливою причиною може стати засмічення теплообмінника.

Так само і з радіаторами. Буває, що верхня їх частина холодна, а низ теплий. В такому випадку потрібно перевірити циркуляцію теплоносія і роботу насосу. Однозначно потрібно здійснити сервісне обслуговування — викликати спеціаліста, щоб обладнання не вийшло у аварійний режим.

Для того, щоб газове обладнання працювало як єдина «розумна» система, потрібно встановити додаткові автоматизовані системи. Наприклад, пристрій дистанційної передачі даних — модем. Для уникнення аварійної газової ситуації — встановлюється клапан-відсікач і сигналізатор газу. Сучасні котли обладнані Wi-Fi модулями. Якщо споживач підписав договір на сервісне обслуговування з оператором ГРМ, при виникненні помилки у роботі, котел подає сигнал оператору сервісного центру з зазначенням коду помилки. Це дозволяє спеціалістам з сервісу, своєчасно зреагувати і запобігти можливим негативним наслідкам.

— Дякую за розмову.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також