Пост ДАІ на шляху до Євро

3628 0

Ми у соцмережах:

Пост ДАІ на шляху до Євро

Міліція та влада Рівненщини, врахувавши прогнози організаторів турніру Євро-2012 про те, що понад 20% закордонних вболівальників приїдуть в Україну своїм автотранспортом, вирішили заздалегідь підготуватися до їхньої зустрічі. Передусім відновили по шляху на Київ біля Корця стаціонарний пост ДАІ, який не діяв вже кілька років.

Слід зауважити, що перемінний процес то закриття, то відкриття стаціонарних постів Державтоінспекції на головних автошляхах області триває вже третій десяток років. У 90-ті на території Рівненщини постів було вісім. Необхідність їхнього існування офіційно пояснювалась тим, щоб надавати допомогу водіям у різних ситуаціях, приймати повідомлення про ДТП та організовувати допомогу для потерпілих. Вдень вони мали б стежити за дотриманням правил дорожнього руху водіями, а вночі зупиняти їх, перевіряти документи і записували номери авто, що проїжджали повз пост. До спеціальних приладів, що фіксують марку автомобіля і його державний номер на відстані, тоді ще не дійшло. Отож єдине, що могли працівники ДАІ з "оперативної аналітики", так це згодом переглянути свої записи, щоб побачити, чи не значиться там автомобіль викрадений чи який перебуває у розшуку за якесь ДТП чи порушення. Майданчики біля постів ДАІ слугували й тимчасовим місцем стоянки автомобілів. У роки, коли процвітав бандитизм на дорогах, водій міг залишити біля посту своє авто і не турбуватись про його збереження. У 2005 році за розпорядженням Президента Віктора Ющенка стаціонарні пости ДПС на Рівненщині, як і по всій Україні, було ліквідовано. Тодішній глава МВС Юрій Луценко пояснював це тим, що, буцімто, як з'ясувалося, працівники ДАІ там не допомагають водіям, а беруть хабарі, і навіть обізвав пости ДПС "пунктами машинного доїння".

 
У 2007 році наступний міністр внутрішніх справ Василь Цушко відновив роботу стаціонарних постів ДАІ, проте в 2008 році Віктор Ющенко знову їх скасував. Минулорічного червня на 34 стаціонарних постах ДАІ в Україні знову відновили роботу, цього разу — нарядів дорожньо-патрульної служби. У цей перелік увійшли й два пости ДАІ на Рівненщині — на 302 км автодороги Київ-Ковель-Ягодин в Сарнах та на 432 км Київ-Чоп в селі Опарипси Радивилівського району. ДАІ відзначала, що відмінність цих постів від попередніх у цьому ж місці в тому, що вони будуть обладнані технічними засобами, які дозволять фіксувати порушення ПДР, здійснювати перевірки "відсканованих" державних номерних знаків автомобілів за існуючими базами ДАІ та максимально виключити випадки безпідставної зупинки транспортних засобів. А також, що кожен пост матиме патрульний автомобіль, стаціонарну радіостанцію з гучномовцем, телефон, факс, комп'ютер з доступом до Інтернету і встановленими автоматичними інформаційно-пошуковими базами ДАІ, мобільним апаратно-програмним комплексом автоматичного контролю за транспортними засобами, усім необхідним для надання першої меддопомоги і примусової зупинки транспорту. А днями на Рівненщині відновили третій стаціонарний пост ДАІ на міжнародній автодорозі біля Корця. Необхідність відновлення його роботи чиновники пояснюють турботою про безпеку на дорозі гостей — футбольних уболівальників з Європи. Відродження поста було урочисто-помпезним, у присутності правоохоронців та ветеранів служби ДАІ, представників влади, духовенства та журналістів. Головними дійовими особами були голова Рівненської ОДА Василь Берташ та начальник УМВС України в Рівненській області полковник міліції Василь Лазутко. При цьому підкреслюється, що цей пост стане своєрідною візиткою нашої області для водіїв. Бо кожен із них цілодобово зможе сюди звернутись за допомогою, скористатись Інтернетом і телефоном, довідатись про маршрути та умови руху. А також, для зручності іноземців, на період проведення Євро-2012 тут працюватимуть волонтери-перекладачі. Тож і мовний бар'єр буде подолано.

Коментарі Василь Лазутко, начальник УМВС України в Рівненській області: — Я думаю, що з відкриттям цього поста буде контролюватись виїзд і в'їзд і загалом рух на автошляхах Рівненщини. Наступного тижня тут встановлять систему "Рубіж" для контролю за рухом автотранспорту. Оскільки основні транспортні потоки туристів будуть рухатись по міжнародній автодорозі Київ-Чоп, правопорядок та безпека руху на ній повинні контролюватись особливо ретельно. Головним завданням для працівників ДАІ, котрі обслуговуватимуть цю ділянку міжнародної траси, є цілодобове забезпечення належних безпечних умов руху для всіх його учасників та надання допомоги. Василь Берташ, голова Рівненської обласної державної адміністрації: — Влада відповідає за безпеку гостей, котрі приїдуть до нас із європейських країн. Оскільки наша область транзитна, всі вони будуть їхати через нашу територію, тож найбільше навантаження ляже на правоохоронні органи, тому що це питання безпеки людей. Цей пост дасть можливість виявляти порушників, надавати консультації та допомогу водіям. Тут створено сучасні, можна сказати, європейські умови праці, а також застосовано європейську методику роботи правоохоронців. Завдяки керівництву управління МВС України в Рівненській області ті завдання, які на них було покладено на період підготовки до Євро-2012, виконуються професійно, відмінно і вчасно. Я маю надію, що всі, хто буде їхати через Рівненську область, а це й автотуристи, і гості, скаржитись на роботу правоохоронних органів та влади не буде, тому що ми дійсно відповідально ставимось до виконання своїх службових обов'язків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також