Потонули на Рівненщині разом з БМВ

8101 0

Ми у соцмережах:

Потонули на Рівненщині разом з БМВ

Полісся нині не впізнати. По селах, де колись їздили кіньми, а щоб доїхати до райцентру, слід було чекати автобуса, який ходив один-два рази на день, тепер мчать дорогі позашляховики, яким не страшні ані стара бруківка, ані новий розбитий асфальт, ані піщана ґрунтовка… Великдень цього разу видався прохолодним – трохи більше десяти градусів тепла. Тому чимало охочих відзначити свято на природі, прибувши до лісу, вирішили не виходити під дощ та вітер, а випити та закусити у теплому салоні авто. В результаті для двох із них цей Великдень став останнім у житті. Хтось випадково міг зняти з «ручника» авто, що стояло на березі озера, і БМВ-п’ятірка покотився у воду, зупинившись на десятиметровій глибині. Це сталося поряд із селом Білим, що посередині між Зарічним та Володимирцем. Вискочити із автомобіля, який стрімко пішов на дно, вдалося лише двом із чотирьох. Вони вже точно більше ніколи не випиватимуть.

Трагедія сталася увечері в неділю, 16 квітня. Очевидцем її був чоловік, який бачив, як автомобіль скотився в озеро. Він і повідомив правоохоронців. Згодом з’ясувалося, що в автомобілі було четверо хлопців, які випивали. Двоє з них — 35-річний В. Ошурко та 25-річний М. Мельник — встигли вискочити з автомобіля. А тіла інших двох — 22-річного М. Власюка та 21-річного Б. Мельника наступного дня підняли рятувальники разом з автомобілем, який був на дні озера.

Марія Юстицька, речниця поліції Рівненщини:

— Поліцейські з’ясували, що четверо чоловіків відпочивали біля озера та вживали алкогольні напої. Робили це в автомобілі. Близько 19-ї години 22-річний водій автомобіля із села Млинок раптом почав їхати. Чому це сталося — поки не встановлено. У результаті автомобіль потонув. За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб, відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 286 КК України. У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють усі обставини події.

Анатолій Якимчук, начальник Рівненської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах:

— Спочатку група водолазів знайшла автомобіль на дні озера. Він був у ямі на глибині близько восьми метрів. Цю машину підчепили тросом і за допомогою іншого автомобіля дістали з водойми. Впоралися за годину. Коли автомобіль витягнули на берег, то всередині знайшли два трупи. Один загиблий був на водійському сидінні, а іншого знайшли в багажнику. Як все відбувалося — з’ясує поліція. Але з перших вражень можу припустити, що коли автомобіль почав тонути, то хлопці, які були позаду, зуміли з нього вискочити. Двоє загиблих перебували на передніх сидіннях. Очевидно, один з них намагався вибратися з авто. Переліз на заднє сидіння та намагався вилізти з автомобіля з боку багажника.

Зі свого досвіду скажу, що з тонучого авто важко вибратися. Адже чим глибше автомобіль тоне, тим більше навантаження вода здійснює на двері. Їх може заклинити. Якщо в салоні тонучого автомобіля є повітря, то воно спрацьовує як присоска. Повітря разом з тиском води не дозволяють відчинити двері. Вибити віконне скло машини теж не легко. Чим більша глибина — тим вибити важче. Через тиск води. Потрібно мати із собою молоток. При вибиванні скла вода потрапляє в машину, що теж дуже затрудняє вибирання з неї.

У таких випадках найбільше заважає паніка. Адже у людей в тонучому авто небагато часу, щоб зорієнтуватися, що їм правильно робити. Однак потопаючі не здатні вгамувати свої емоції. Бо автомобіль зі всіх сторін заповнює водою. Загалом у таких випадках потрібно дочекатися, поки вода заповнить весь салон автомобіля. Лише тоді, коли зовні буде стільки води, як і всередині авто, двері можна буде відчинити. Потрібно дочекатися підходящого моменту, затамувати подих, відчинити двері та винирнути. Але зробити таке людям без підготовки майже нереально. Випадків, коли люди топляться в авто чи тракторі, за рік на Рівненщині буває кілька. І всі топляться через паніку.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також