Потрапив в об’єктив — вивертай кишені

1731 0

Ми у соцмережах:

Потрапив в об’єктив — вивертай кишені

Навіть камери спостереження не завжди дозволяють охоронцям супермаркетів побачити, поцупив покупець щось із полиці чи ні. Відтак, запідозривши людину в крадіжці, вони змушують її вивертати кишені. Саме у таку ситуацію потрапила нещодавно 48річна рівнянка Надія З., викладач одного з коледжів міста. Жінка стверджує, що такого приниження вона за своє життя ще не зазнавала.

— У супермаркеті «Арсен» на вулиці Коновальця наша сім’я здійснює покупки з часу його відкриття, бо живемо на сусідній вулиці. Але після того, що сталося 29 жовтня, навряд чи зможу ще туди зайти... — розповідає пані Надія. — О пів на шосту вечора підійшла до каси з покупками. Коли ж розрахувалась, мене зупинив охоронець. Не представившись, бо, мовляв, це «таємниця служби», він спершу звірив мої покупки згідно з чеком, а потім ошелешив мене запитанням: «Де рибка-гель?». Коли я відповіла, що навіть не знаю, що це таке, охоронець змусив мене пройти з ним для перевірки, як якусь злодійку. Я розгубилась від такої образи і не змогла щось заперечити йому, сказати, щоб викликав міліцію, якщо мене в чомусь підозрює, а мовчки пішла за ним. Щойно ми зайшли в кімнату охорони, жінка, яка сиділа за монітором і, як я зрозуміла, стежила за відеокамерами, заявила, що я скоїла крадіжку. Разом з охоронцем вони почали вимагати, щоб я зізналася в цьому та показала, де сховала рибку-гель. Знову відповідаю, що не розумію, про що йдеться. Почали мені погрожувати, що в СІЗО посадять, міліцію викличуть. Я їм у відповідь — що й сама хочу, щоб викликали міліцію... Після словесної перепалки змусили мене зняти пальто, вивернути кишені, а коли упевнились, що нічого я не вкрала, викликали керівника. Представившись начальником охорони Іваном Петровичем, він уважно щось роздивлявся на моніторі, а потім сказав, що я вільна, буквально витиснувши із себе: «Вибачте». Вийшла на вулицю. Через сльози дороги не бачу, від незаслуженого приниження та образи вся тремчу, ледве додому дійшла. Довелось «швидку» викликати, лікарі мене нашпигували уколами, чимось відпоювали, сказали, що це мені так погано стало через перенесену психотравму. Поправивши здоров’я, викладачка технікуму в пережитому вбачає навіть певний позитив, каже, що тепер може читати студентам лекції не тільки про особливості зарубіжного сервісу, але й про особливості вітчизняного. Разом з тим, жінка не збирається пробачати завдану образу. У своїй заяві в міліцію вона просить притягнути до відповідальності охоронців супермаркету за незаконні дії. А у суді має намір домагатись відшкодування за фізичні та моральні страждання.

Коментарі Іван Карпов, начальник охорони супермаркету «Арсен»: — Я пам’ятаю ту жінку, але нічого такого з того, що вона розповідає, не було, ніхто нікого силоміць не затримував і не обшукував — це брехня. Юрій Булик, керівник відділу зв’язків з громадськістю та пресою компанії «Інтермаркет», якій належить мережа супермаркетів «Арсен»: — За інформацією, якою я володію, до обшуку насправді не дійшло, бо наші охоронці не мають права його проводити. Можуть хіба що зупинити людину і попросити показати, що у неї в сумці чи кишенях, а ні, то викликають міліцію... Коли охоронці уважніше переглянули запис камери відеоспостереження і зрозуміли, що помилились, вони перед жінкою вибачились. Григорій Зарічнюк, начальник міського управління внутрішніх справ: — Заяву від громадянки Надії З. ми отримали. Упродовж 10 днів маємо перевірити наведені у ній факти і дати відповідь. Не виключено, що це буде так званий відмовний матеріал, якщо дії охоронців супермаркету не підпадатимуть під склад злочину. Тоді з питаннями щодо образи честі, гідності та завданих моральних страждань людина зможе звернутись до суду. А загалом охоронці супермаркету, згідно із законом, можуть лише попросити у покупців, яких запідозрили у крадіжці, показати, що в них у сумці чи в кишенях. Якщо ж покупці не погоджуються, то повинні викликати міліцію. Бо виняткове право на затримання та обшук людини мають правоохоронці, й то лише у випадках, обумовлених Законом про міліцію.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також