Повертати надміру виплачену пенсію млинівчанин державі не буде

1366 0

Ми у соцмережах:

Повертати надміру виплачену пенсію млинівчанин державі не буде

Так вирішив Рівненський апеляційний суд.

У 2006 році млинівчанина було переведено з пенсії по інвалідності - на пенсію за віком із зниженням пенсійного віку, та йому здійснюється виплата пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яка неодноразово перераховувалася у зв’язку із збільшенням середньої заробітної плати.

У 2020 році ГУ ПФУ в Рівненській області звернулося до місцевого суду з позовом про стягнення з пенсіонера переплати пенсії - а це понад 30 тисяч гривень, яка вникла внаслідок програмної помилки щодо застосування коефіцієнта стажу, через яку пенсіонер упродовж 2006-2020 років отримав збільшений розмір пенсії, а різницю відмовляється повернути.

Місцевий суд відмовив Головному управлінню Пенсійного фонду України в Рівненській області у задоволенні позову про стягнення з пенсіонера переплати пенсії, застосувавши у вирішенні цього спору положень статті 1215 Цивільного кодексу України, яка виключає підстави повернення безпідставно набутих заробітної плати і платежів, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії тощо, у разі якщо є докази, які вказують на відсутність у діях відповідача, як набувача пенсії, недобросовісної поведінки з боку набувача.

І Рівненський апеляційний суд також відхилив апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області. Пенсоінер переплату не повертатиме.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також