Пов’язали всю «зміну», бо платили не туди?

2723 0

Ми у соцмережах:

Пов’язали всю «зміну», бо платили не туди?

На Поліссі відбулося одне з найбільших затримань незаконних старателів з моменту ухвалення закону про легалізацію видобутку бурштину. У п’ятницю, 24 липня, 23 місцевих затримали працівники Служби безпеки України, до яких несподівано надійшла скарга.

Із світлин, які оприлюднила спецслужба, видно, що бурштинокопачі не очікували на прихід силовиків. Бурштин добували вільно, ні від кого не ховаючись. Поблизу сіл Річки та Кухотська Воля Зарічненського району, де мили бурштин, ці чоловіки навіть спорудили імпровізований намет для перепочинку. При собі старателі мали 9 дизельних мотопомп з комплектуючими до них. Все вказує на те, що силовики схопили «зміну». Тобто групу, яка постійно видобуває бурштин, розмиваючи землю.

Уже давно було оприлюднено факти, коли «зміна» платила місцевій поліції, щоб та закривала очі на їхню роботу. Оскільки на місці події було вилучено всього п’ять кілограмів «сонячного каменю», то можна припустити, що саме ця зміна лише нещодавно приступила до роботи. До цього бурштин могла мити інша група.

Правоохоронці порушили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 240-1 (незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину) Кримінального кодексу України.

Цікаво, що «зміну» затримали, коли та почала працювати на землях, які підпорядковуються Зарічненському лісгоспу. Очевидно, що саме й лісники поскаржилися до СБУ, коли старателі зайшли на ввірену їм територію. Мабуть, до поліції уже не дзвонили із наведених вище причин.

Віктор Кушнерук, голова Зарічненської РДА:

— На мою думку, масового нелегального видобутку бурштину, як це було колись, немає. Десь виникають поодинокі випадки. З цими було так само. Вони вийшли мити, от їх і «накрили». Оскільки постійно у кримінальних справах фігурують місцеві жителі, то можна припустити, що так селяни хочуть заробити. І районна влада, і поліція чекають, коли на відкриті торги будуть виставлятися земельні ділянки для легального промислу. Оскільки цей процес уже почався у Сарненському районі, то дійде й до нас. Це лише питання часу. Було б добре, щоб ті ж селяни працювали у фірмах, які легально видобувають бурштин. Так була б знята соціальна напруга.

Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОДА:

— Протягом кварталу поліція отримала 411 заяв про те, що незаконно миють і копають бурштин. За цими заявами було виявлено 87 ознак кримінального правопорушення. Було вилучено 24 мотопомпи та 314 кілограмів бурштину. У квітні та січні минулого року таких заяв про незаконний видобуток бурштину було вдвічі більше.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також