Позбутися гикавки допоможе шматочок лимона і черствий хліб

4036 0

Ми у соцмережах:

Позбутися гикавки допоможе шматочок лимона і черствий хліб

Вчені думають, що гикавка, яка часто виникає у людини і деяких тварин, є своєрідним нагадуванням про те, що найдавніші предки людей і тварин дихали за допомогою зябер. Гикавка у людини виникає при раптових судомних скороченнях м'язів, які використовуються для вдихання повітря. Цього людина насправді не потребує. Єдині тварини, яким необхідно "гикати", — це повітрядихаючі амфібії з зябрами і дводишні риби. Найімовірніше, припускають вчені, збереглися нервові центри мозку, які відповідають за рух зябер. Є ще одна версія: гикавка пов'язана з інстинктом смоктання материнського молока.

Вода Звичайна гикавка — це прояв нервового тику. Під впливом діафрагмального нерва, який з невідомих причин передає збудження м'язам діафрагми, і виникають ці неконтрольовані спазми. Якщо гикавка виникає рідко, це явище можна вважати безневинним. Але іноді вона може бути ознакою тяжких розладів. Наприклад, люди, які перенесли операцію на шлунку або хребті, часто скаржаться на порушення дихання, яке пов'язане з повторюваними і досить тривалими нападами гикавки. Іноді гикавка пов'язана з причинами психологічного характеру. Вона виникає, коли людина відчуває сильний страх або під час стресу. В таких випадках гикавка є несвідомою, позбавитися від неї важче. Вона відображає бажання людини уникнути неприємних подій. Іноді гикавка спостерігається при розвитку ниркової недостатності, може бути наслідком абсцесу або розвитку пухлини в ділянці стравоходу, діафрагми або грудної клітки. Тому якщо гикавка виникає часто, зверніться до лікаря. У деяких людей гикавка може бути наслідком дії знеболювальних препаратів. Адже кожен організм по-різному реагує на анестетики. Часто люди схильні до гикавки в післяопераційний період.

Народні засоби від гикавки

  • Спробуйте зробити це рефлекторним способом. Натисніть пальцем на корінь язика, немов ви маєте намір викликати блювоту. Спазм стравоходу допоможе усунути спазми діафрагми.
  • Випийте великий кухоль води в розміреному темпі дрібними ковтками. Також у багатьох випадках допомагає, якщо пити воду через задню стінку склянки, нахиливши тулуб.
  • Проковтніть трохи чогось дуже кислого або гіркого. Наприклад, чайну ложку розведеного оцту. Або посмокчіть шматочок лимона.
  • Можна спробувати посипати на язик цукровий пісок і проковтнути його. Ще можна розчинити чайну ложку цукру в кількох столових ложках пива і випити це.
  • Спробуйте з'їсти трохи дрібноколотого льоду або скибочку зачерствілого хліба.
  • Візьміться за язик і м'яко потягніть його вниз і назовні.
  • Можна випити воду ще одним незвичним способом. Візьміть склянку з водою і пийте, але при цьому склянку повертайте навколо своєї осі. Неважливо, за годинниковою стрілкою чи проти неї. Багатьом цей спосіб допомагає.
  • Вдихніть кілька разів, а після затримайте дихання. Видихніть в паперовий пакет, а коли будете вдихати, зробіть вдих з цього пакета. Так ви підвищите вміст вуглекислого газу в крові, і гикавка мине швидше.
  • Віджимайтеся або качайте прес доти, доки гикавка не пройде сама собою. Але цей спосіб підійде не всім.
  • Закладіть руки за спину, зчепіть їх в замок і, намагаючись розтягнути його, пийте холодну воду швидкими ковтками з чашки, яку тримає інша людина. Так гикавка швидко минає. Коли руки закладені за спину і зчеплені в замок, діафрагма розслабляється, а швидке питво при цьому знову стискає її. Дві дії, які відбуваються одночасно, припиняють рух діафрагми, а гикавку викликає саме цей рух.
  • Деяким від гикавки допомагає смоктання льодяників або поїдання лимонів.
В принципі, хоча б один з цих способів має допомогти впоратися з гикавкою. Головне — заспокоїтися, не зациклюватися на результаті й не нервувати.

Про що може свідчити гикавка

Але гикавка — це далеко не завжди безневинне, хоч і прикре, явище. Вона може вказувати на серйозне захворювання. Наприклад, гикавка часом з'являється у хворих на запалення легенів. Можливо, це пов'язано з тим, що інфекція подразнює нерви в грудній клітці або саму діафрагму. Іноді гикавка в числі інших симптомів спостерігається при синдромі Г.Бергмана — грижі стравохідного отвору діафрагми. Причиною токсичної гикавки може бути сильне алкогольне отруєння. Або також викликане надмірним прийомом алкоголю захворювання печінки, яка, збільшуючись, подразнює діафрагму. Гикавка може бути навіть ознакою ракової пухлини, яка росте в грудній порожнині. Особливо це небезпечно для завзятих курців. Можливі й психофізичні причини виникнення постійної гикавки. Коли ж необхідно звернутися до лікаря? У тих випадках, якщо гикавка не зникає більше години; якщо гикавка мучить вас декілька разів на добу; якщо, крім гикавки, ви відчуваєте печію, біль у грудях або порушення ковтання. Лікар призначить обстеження, виявить причину постійної гикавки і призначить відповідне лікування.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також