Пожежа на Гоголя освітила пів Рівного

3638 0

Ми у соцмережах:

Пожежа на Гоголя освітила пів Рівного

Увечері 30 грудня в самому центрі Рівного вирувало полум’я. Його причиною був не ракетний обстріл з боку ворога чи проникнення ворожого дрону крізь павутиння протиповітряної оборони. Пожежа, яка освітила пів міста, сталася у двоквартирному будинку на вулиці Гоголя — одній із небагатьох, де ще досі збереглися споруди, зведені у першій половині минулого століття. Вогонь одразу охопив дерев’яний дах та горище. Це не спонукало власницю квартири під дахом до хоч трохи активних дій. Рятувальників викликав мешканець квартири на першому поверсі. І хоча до пожежної частини від вулиці Гоголя лише п’ятсот метрів по прямій, вогнеборці прибули занадто пізно, аби врятувати частину другого поверху — захаращене неймовірною кількістю речей приміщення успішно горіло.

На щастя, вдалося запобігти перекиданню вогню на сусідні будинки та органний зал, що на протилежній стороні вузької вулички. Спалахнути могли як відомий будинок з барельєфом Небесної Сотні на фасаді, де розміщується обласний центр з гідрометеорології, так і особняк, до якого було всього 1,5 метра. Жар був такий, що потріскали вікна нагорі. Дивом ніхто під час пожежі не загинув, не задихнувся й навіть не попікся. Нині ж на подвір’ї вирує робота — мешканці перебирають речі, які вціліли від вогню. Про пожежу досі нагадують запах гару, закопчені зсередини стіни та обгорілі внутрішні двері квартири на другому поверсі, а діра в даху закрита брезентом.

Олександр, мешканець будинку:

— Я набрав «101», але не зміг додзвонитися. Тому мусив дзвонити до поліції на номер 102, щоб хоч вони повідомили пожежників, що у нас на вулиці Гоголя горить будинок! Та коли мені передзвонили поліцейські аж за 4 хвилини, щоб уточнити деталі, то я зрозумів, що треба діяти самому — знову сам набрав рятувальників. Їхати ж їм від ринку недалеко, але дорогоцінний час було втрачено. У мене був маленький вогнегасник, пробували гасити самі. Але згодом довелося покинути будинок. Що ж до сусідки, то її речі, якими був захаращений весь другий поверх, ми виносимо на двір самі, бо вона не особливо хоче допомагати навести лад. Речей так багато, що мені доведеться викликати машину, щоб їх вивезти. Не можу сказати, звідки вона їх узяла. Але все її помешкання завалене, у кімнаті був лише невеликий прохід — можу показати фотографії на телефоні. Не знаю, чи будемо звертатися по допомогу до міської влади, але сусідка уже ніби кудись писала заяву. Зрештою, добре, що всі живі…

Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС у Рівненській області:

— Повідомлення на спецлінію 101 надійшло о 22.11. На місце події вогнеборці прибули швидко, але було уже сильне полум’я. Побачили, що вогонь повністю охопив покриття другого поверху. Через щільну забудову, сильне полум’я та високу температуру існувала загроза перекидання вогню на сусідній житловий будинок, до якого було не більше 1,5 метра. Тому на гасіння було додатково залучено ще одне чергове відділення рятувальників на пожежній автоцистерні. Висока температура й сильне задимлення ускладнювали роботу. Але о На щастя, жертв та постраждалих немає, ніхто не отруївся продуктами горіння, не отримав жодних опіків. Вогонь знищив покрівлю та міжгорищне перекриття двоповерхового двоквартирного житлового будинку, меблі та речі домашнього вжитку в кухні та коридорі квартири на другому поверсі, пошкодив сходову клітку.

Сам будинок цегляний, але має дерев’яне перекриття. Коли приїхали, власниця була на балконі, з допомогою пожежної драбини її витягнули. Складність полягала у тому, що в квартирі було дуже багато горючих матеріалів — різноманітних речей домашнього вжитку, які власниця назбирала, й воно так сильно горіло. Бійці, які були там на місці, казали, що кімнати просто «забиті» різними речами. Орієнтовна причина пожежі — коротке замикання електромережі. Його міг спричинити стрибок напруги, можливо, проводка в будинку не витримала або було багато увімкнено побутових електроприладів. Може бути, що займання не швидко помітили — десь на горищі воно тліло і набирало обертів, а потім в один момент полум’я «вибило» по даху одним хлопком… Акт про пожежу ми вже передали до поліції.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також