Працюють за європейським зразком

2262 0

Ми у соцмережах:

Працюють за європейським зразком

ДП «Дубенський лісгосп» з 2010 року було визначено як пілотне підприємство для запровадження польської моделі господарювання та нового механізму роботи з малим та середнім бізнесом. Завдання не з легких.

Нині ДП «Дубенський лісгосп», яке очолює кандидат наук Олег Юркевич, є лідером в області з впровадження сучасних технологій і повністю працює за європейськими стандартами. У державному підприємстві відмовилися від нормативів, якими користувалися десятиліттями, від звичної колективної відповідальності і перейшли до індивідуальної. Саме тут першими серед лісгоспів Рівненщини запровадили електронний облік деревини. Тобто повний процес руху заготовленої лісової продукції тут відображається в єдиній базі електронного обліку деревини, яка узгоджена з бухгалтерським обліком. Це дає змогу відстежувати від заготівлі до реалізації всі виробничі процеси на території лісництв.

юркевич дубно лисгосп

Олег Юркевич

Підприємство є взірцевим для інших лісгоспів, і нещодавно саме тут відбувся виїзний семінар-нарада з обміну досвідом. Директор ДП «Дубенський лісгосп» Олег Юркевич розповів, що робота за таким методом, а також узгоджені програми електронного та бухгалтерського обліку фактично виключають можливість технічних помилок, які може допустити фізична особа-працівник. Вони дають змогу бачити і аналізувати реальну ситуацію на підприємстві. Це означає, що на відміну від інших районів області, тут завдяки супутниковій зйомці, доступності програми електронного та бухгалтерського обліку для усіх підрозділів здійснюється оперативний і об'єктивний контроль кожної виробничої операції, що здійснюється на підприємстві. Учасники семінару побачили всі ці процеси на власні очі, дізналися про їх переваги, стали свідками процедури маркування деревини, яку згодом завдяки електронному реєстру можна відстежити у будь-якому куточку України. Серед досягнень можна відзначити і електронні цифрові карти лісів, які мають переваги перед традиційними паперовими. Олег Юркевич переконує, що така цифрова карта унеможливлює зловживання і демонструє максимальну прозорість і відкритість роботи дубенських лісівників. Багато позитивного вдалося запозичити у польських колег, які працюють приблизно в рівноцінних природних умовах. Їхній досвід у Дубенському лісгоспі адаптували до наших умов, нашого законодавства і втілили в життя. У лісгоспі кажуть, що із переходом на нові прогресивні методи господарювання, попри початкові труднощі, нічого не втратили. На сьогодні ДП «Дубенський лісгосп» — це рентабельне підприємство, яке виплачує чи не найвищу заробітну плату серед лісгоспів Рівненщини, має позитивні напрацювання із малим і середнім бізнесом, гідно конкурує із лісистими лісгоспами і підприємствами Полісся. Нині підприємство не зменшило потужності з реалізації лісопродукції, яку 100% продають через аукціони, і своєчасно сплачує податки до державного бюджету. Спробувавши працювати в нових умовах, пройшовши складний шлях становлення, тут впевнені: вороття до старої радянської моделі вже не буде. Тож і в майбутньому орієнтуватимуться на європейський досвід роботи і, відповідно на такі ж результати.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також