«Правда заважає «брудному» інвестору — активістів змушують мовчати». Як хотіли «купити» керівника опору проти заводу «Кроноспан» у Городку

4882 0

Ми у соцмережах:

фото: 4 влада

Захисник Савур-Могили Андрій Овсійчук став відомим не завдяки героїзму на Донбасі. Корінний житель селища Городок «прославився» через протести проти будівництва заводу концерну «Кроноспан». Ветеран АТО очолив ініціативну групу та брав активну участь в акціях. Тепер сам тримає оборону від європейського інвестора у судах, який вимагає 150 тисяч гривень компенсації - для відновлення ділової репутації. Як на це реагує сам ветеран АТО і чи буде припиняти протести — розповів в інтерв’ю «РВ».

Андрію, ви очолили протести проти будівництва в Городку деревопереробного заводу концерну «Кроноспан». Що найбільше хвилювало людей?

— Найперше — стан довкілля та наслідки для здоров’я. Адже міжнародна компанія (в Городку діє через засноване нею ТОВ «Технопривід Інвест Груп». - Ред.) має багато скандалів у країнах, де діють її заводи. Всюди скаржаться на шкідливі викиди, вплив яких на собі відчувають тамтешні мешканці. Тож люди почали побоюватися, що новий інвестор створить кілька сотень нових робочих місць, але буде «труїти» Городок та Рівне формальдегідом та іншими викидами.

І ми відразу відчули «відкритість» самого «Кроноспану» і чиновників щодо нього: наші звернення, адвокатські запити просто ігнорували. Натомість керівники Рівненської ОДА включили для інвестора «зелене світло», повністю ігноруючи людей. Ініціативна група два місяці домагалася зустрічі з головою Віталієм Ковалем. Нас відправляли до заступників, а коли таки прийняли — зустріч виявилася безрезультатною. У мене враження, що влада чує лише інвестора, а побоювання людей свідомо ігнорує.

Яким чином «Кроноспан» намагався протидіяти протестам?

— Проти нас сам «Кроноспан», який зараз захищає свою репутацію, розгорнув брудну інформаційну кампанію. Мене це не здивувало, бо ж у всьому світі концерн «Кроноспан» має скандальну репутацію. Під час прямого ефіру на місцевому телеканалі директор ТОВ «Технопривід Інвест Груп» Павло Пильтяй особисто мені пригрозив позовом, обмовившись, що вимагатиме компенсувати лише гривню. Але у позові «Кроноспан» просить стягнути з мене на свою користь 150 тисяч гривень. Дивуватися нічому, бо інвестор постійно заграє, обіцяє, маніпулює. Адже правда заважає «брудному» інвестору — активістів змушують мовчати.

Для прикладу, особисто мені пропонували частину бізнесу на будівництві. Щоб перестав протидіяти та «розбив» ініціативну групу. Пропонували не напряму, а через третіх осіб. Я міг заробляти на «Кроноспані», як роблять місцеві фірми, ми впевнені — не без приватного інтересу обласних керманичів, але відмовився.

Підтримав людей і керівник рекламного агентства «Фрезія» Олексій Шапка, який погодився розмістити білборди з попередженням про шкідливість заводу. Йому пропонували чималі кошти, щоб зняв незручні для інвестора плакати. Однак отримали відмову від принципового жителя Рівного, який стурбований впливом потужного виробництва на довкілля.

— «Кроноспан» продовжує атакувати противників. Подав позов проти екологів з «Екоклубу» і проти вас. Як оцінюєте такі дії?

— Особисто переконаний, що судові позови проти екологів і активістів мають на меті звести нанівець протести людей, залякати та змусити мовчати. Фактично суть цього позову – змусити нас відмовитись від своїх переконань і поглядів, де в цивілізованому світі таке можливо?

Але як людину, яка пройшла війну на Донбасі, мене такий тиск не лякає. Навпаки, спонукає до більш рішучих дій. Запевняю — ініціативна група не згорне свою роботу.

Вже навіть міжнародна екологічна організація Bankwatch закликала ЄБРР (Європейський Банк Реконструкції та Розвитку, що кредитує концерн «Кроноспан». – Ред.) «вирішити проблему ризиків порушень прав людини внаслідок діяльності Kronospan Ukraine». Експерти проаналізували дії інвестора в Городку та висловили занепокоєння тим, що ігноруються вимоги місцевих жителів. Фактично, на захист людей стали міжнародні екологи, а от місцева влада проблеми людей просто ігнорує, підігруючи «Кроноспану».

Ініціативній групі закидають, що активісти перешкоджають інвестиціям і новим робочим місцям...

— Двісті нових робочих місць будуть створені якою ціною? У власному Звіті про вплив на довкілля «Кроноспан» вказав, що буде викидати 11 тонн формальдегіду в рік. Для мене це дуже багато, бо зараз його у такій кількості нема, а з приходом інвестора – він з’явиться, хай би що не говорив інвестор про те, що це в межах встановлених норм.

А де гарантія, що ці показники не будуть перевищені? Адже інвестор відмовився встановити автоматизовану систему моніторингу викидів безпосередньо на джерелах. Натомість запропонував розташувати станції контролю на території Городка. Цю ініціативу широко розрекламували в Рівненській ОДА. Тобто публічно «Кроноспан» показує, що дбає про екологію, але насправді приховує реальний стан.

На останній зустрічі в Міністерстві енергетики та захисту довкілля інвестор теж показав, як піклується про екологію. Заступник міністра запропонував директору «Кроноспан ЮА» Наталії Покінській встановити на джерелах викидів систему моніторингу. Однак отримав відмову, бо «це не передбачає екологічне законодавство».

Інвестор думав, що ініціативна група «пошумить» і розбіжиться. Однак помилилися. Наша боротьба і далі триватиме в правовому полі.

Ви давно досліджуєте законність діяльності «Технопривід Інвест Груп», яка будує завод, у тому числі законність викупу земельних ділянок. Чи знайшли якісь порушення?

— Оборудка з продажем землі дуже цікава. Ми ще розбираємо всі складові угод, надсилаємо запити. Частину ділянки, на якій збирається будувати «Технопривід Інвест Груп», їм продала Городоцька сільська рада, частину — Рівненська ОДА. Цікаво те, що на момент продажу землі ніякої нерухомості на ділянках вже не було, а саме її наявність є підставою для непроведення аукціону з продажу. Однак на паперах ця нерухомість продовжує існувати і донині – покажіть мені зараз, що є на ділянці зі споруд колишнього РЗТА? Все зруйновано ще нвесні 2019-го, але для чиновників воно все є. Бо якщо нема – треба провести чесний аукціон, на який прийшов би не один, а кілька інвесторів і дали б максимальну ціну за цю ділянку. Але ж не в цьому зацікавлені наші обласні керманичі. Думаю, вся картина стане зрозуміла в суді, де оскаржимо схему відчуження гектарів землі під завод.

Позитивний висновок щодо звіту з оцінки впливу на довкілля, всупереч сотням зауважень громадськості, будівництво по ночах, без отримання дозволу на будівництво, вивезення сотень тонн будівельного сміття просто обабіч дороги, блокування вантажним транспортом доріг — порушень безліч, але їх ніхто не помічає.

Найболючіше для мене питання — чому до нас приходять здебільшого такі брудні інвестори, чому сюди не приходять екологічно чисті, з сучасними новітніми технологіями? Таких багато у світі. Але Україну використовують лише для викачування ресурсів, а її людей як дешеву робочу силу. І це роблять такі потужні міжнародні концерни, як «Кроноспан». З таким ставленням до нас — у нас нема майбутнього, потрібно щось нарешті змінювати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також