Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповідає про деякі правила вибору корисної їжі. Адже українці споживають удвічі менше, ніж потрібно, овочів і на 30% менше фруктів та ягід. При цьому пересолюють всі страви, а також зловживають солодощами.
Місцева (локальна) — їжте те, що виросло поряд. Ці овочі, фрукти та продукти з них не везли здалеку, спеціально при цьому обробляючи, тому вони містять менше всілякої «хімії», натомість більше вітамінів і фітонутрієнтів і краще засвоюються.
Сезонна. Це капуста, морква, яблука, квашена капуста і буряки.
Різноманітна. Це насамперед стосується овочів, горіхів, насіння. Чим різноманітнішою та кольоровішою є ваша тарілка, тим здоровіше для організму. Все, що можна, їжте сирим. Відповідно до сезону, а також замороженими їжте ягоди калини, горобини, журавлини. Ніякого варення, повидла та ін.
Їжа має бути не смажена, а варена, тушкована, запечена.
Проста у приготуванні. Відкиньте всі хитромудрі салати — їсти треба з усвідомленням користі від продуктів, тоді все смакуватиме.