Багато з нас задумувалися, а який чай корисніший: холодний чи гарячий і скільки разів можна його повторно заварювати.
Декому подобається пити холодний чай. Однак медики не рекомендують ним захоплюватися. Вони з'ясували, що холодний чай, випитий натщесерце, призводить до надмірного накопичення мокротиння. До того ж зайве охолодження шлунка порушує його нормальне функціонування. Дослідники встановили, що і надмірно гарячий чай, так само небезпечний для стравоходу і шлунка — можна викликати опік і зміни в слизовій цих органів. У занадто гарячому чаї підвищується вміст теїну. Випивши такий чай, можна отримати головний біль і безсоння. Тому медики рекомендують пити чай, температура якого не перевищує 52 градуси. Такий напій неодмінно додасть бадьорості організму.
Заварювати чай рекомендується тільки один раз. Виняток становлять сорти елітного чаю, коли допускається заварювання кілька разів. Експерименти показали, що після першого заварювання чай «віддає» близько 50% корисних речовин, після другого — 30% і після третього — всього 10%. При багаторазовому заварюванні вітаміни, що містяться в чаї, а також чайний фенол і ефірні олії — окислюються. Знижуються смакові й поживні якості цього напою.
А ще медики не рекомендують чаєм запивати ліки, адже він порушує їхню засвоюваність в організмі.