Правильний чай

1068 0

Ми у соцмережах:

Правильний чай

За результатами наукових досліджень, регулярне вживання чаю знижує ризик захворювання на діабет і хворобу Альцгеймера, а також сприяє зміцненню кісток. Крім того, чай покращує здоров'я зубів і ясен. Але далеко не всі уявлення про чай є правдою.

Чи можна додавати молоко в чай?

Деякі дослідження показували, що додавання в чай молока знижує його корисні якості. Проте нещодавнє вивчення цього питання свідчить, що в чаї з молоком міститься приблизно стільки ж катехінів (антиоксидантів, що знижують ризик захворювання на деякі форми раку), скільки і в чорному чаї без добавок. До того ж відомо, що змішане з чаєм молоко засвоюється організмом набагато краще. Також до мінусів чаю з молоком можна віднести його високу калорійність.

Чай корисніший, якщо в нього нічого не додавати?

Лимонна кислота, що додається в чай у вигляді соку лимона, лайма чи апельсина, сприяє збереженню флавоноїдів — речовин, які мають протимікробну дію. Добавки в чай роблять в тих випадках, коли його не збираються пити відразу, а, наприклад, готують охолоджений напій з льодом. Флавоноїди якраз і вважаються одними з тих сполук, які роблять чай настільки корисним. Додавання в чай меду сприяє підвищенню працездатності. Відповідальні за увагу ділянки мозку працюють ефективніше після чаю з медом, ніж після чистого чаю.

Чи можна пити чай з м'ятою при болях у животі?

Щоб полегшити неприємні відчуття в животі, м'ята — не найкращий вибір. Вона лише підсилює печію. При нудоті й морській хворобі краще застосовувати імбирний чай. Та й взагалі, імбир вважається чудовим засобом від здуття, газоутворення і спазмів. Його навіть можна не додавати в чай, а просто розжувати. При болях у животі краще пити ромашковий чай. Він має протизапальну дію і акуратно розслабляє верхні частини травного тракту. У більшості випадків від спазмів врятує саме ромашковий чай.

Чи є чаєм квітково-трав'яний «чай»?

Справжнім чаєм є тільки настій рослини Camellia sinensis. Буває чай чорний, зелений, білий і улун (китайський напівферментований чай), і всі його види отримують саме з цієї рослини. Ті різновиди «чаю», які отримують з квітів, трав і навіть кори дерев, слід відносити до настоїв з трав. Таким чином, називати чаєм трав'яні настої — не зовсім правильно.

Чи псується чай?

Чай може лежати на полиці до півроку. Після цього він починає втрачати антиоксиданти. Щоб зберегти їх у чаї якомога довше, його потрібно зберігати запечатаним в темному і прохолодному місці.

Чай корисніший, ніж кава?

Чай справді вважають більш корисним напоєм за рахунок наявності антиоксидантів. Але варто розуміти, що будь-який продукт, навіть найкорисніший, добрий в помірних кількостях. Відомо, що кава при правильному вживанні володіє багатьма корисними властивостями, що сприятливо діють на здоров’я. Наприклад, кофеїн має позитивну дію на низку когнітивних властивостей у людей похилого віку. В той же час якщо жінка або її партнер перед зачаттям випивають по дві і більше чашки кави в день, то це підвищує ризик виникнення викиднів у перші тижні вагітності.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також