Представили карту Рівненщини, проілюстровану ляльками-оберегами

759 0

Ми у соцмережах:

Представили карту Рівненщини, проілюстровану ляльками-оберегами

Кожна мотанка представляє окрему територіальну громаду з її особливим колоритом. Це відбувається в рамках благодійного проєкту «Народний оберіг».

Від майстринь надійшло майже 200 ляльок із 64 громад. До проєкту долучилися і автори ще з 9 областей - Львівської, Тернопільської, Київської, Чернігівської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Волинської.

Вироби дуже цікаві. Вони поєднують у собі як народні традиції, так і сучасне авторське бачення. Це і мотанки, і ляльки, виготовлені з висушених трав, пошиті з домотканого полотна, сплетені з ниток. Вони вбрані у традиційні костюми та прикраси, в сукні та капелюшки панянок. Є ляльки у вінках та в хустках, з кошиками та букетами.

Деякі автори надсилали  родинні композиції: мама з дітьми, чоловік та дружина. Є і ляльки-нерозлучники, які дарували на весілля. Однак у всіх них є спільна риса - це обереги.

- Виставку ляльок-мотанок презентували сьогодні на майдані Просвіти. Завтра ж вона буде на майдані Незалежності. Тим часом побачити оригінальні вироби можна буде упродовж тижня – вони експонуватимуться на подвір’ї обласного краєзнавчого музею, - розповіла начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк. – Приємно, що до проєкту долучилися і майстрині з інших областей. Власне, виникла ідея створити постійно діючу експозицію ляльок-мотанок, яка, можливо, переросте у музей.

Тим часом ляльки-обереги матимуть і благодійну мету – частину з них можна буде купити, а кошти спрямують на потреби ЗСУ.

-  Мотанка — символ добробуту, добра й надії. Вона виконувала функцію оберегу людської долі. Запрошую всіх подивися на цю унікальну виставку, встановлену з нагоди Дня Прапора та Дня Незалежності України, - прокоментував начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також