Премію Косміаді присудили Литвину

1400 0

Ми у соцмережах:

Премію Косміаді присудили Литвину

Першу міську премію для художників та скульпторів імені Георгія Косміаді конкурсна комісія вирішила присудити посмертно художнику Костянтину Литвину — положення про премію дозволяло це зробити. Конкурентів було небагато — молодий художник Дмитро Личак та група скульпторів, які створили, зокрема, пам'ятник у Пересопниці. Хоча насправді альтернативи Литвину не було — проти вшанування пам'яті художника ніхто з конкурсної комісії не заперечив.

Першу міську премію для художників та скульпторів імені Георгія Косміаді конкурсна комісія вирішила присудити посмертно художнику Костянтину Литвину — положення про премію дозволяло це зробити. Конкурентів було небагато — молодий художник Дмитро Личак та група скульпторів, які створили, зокрема, пам'ятник у Пересопниці. Хоча насправді альтернативи Литвину не було — проти вшанування пам'яті художника ніхто з конкурсної комісії не заперечив. Ідея створення кількох мистецьких премій від міської влади з'явилась минулого року саме від художників. Вручати її у галузі образотворчого мистецтва вирішили до дня народження відомого у творчих колах педагога, художника та архітектора Георгія Косміаді. Визначили й суму — п'ять тисяч гривень, а також персональний склад конкурсної комісії, в яку увійшло багато членів Спілки художників і дотичних до вивчення творчості Косміаді людей. Члени комісії кажуть, що подати свої кандидатури хотіли багато місцевих митців, проте від цієї ідеї вони відмовлялися, дізнавшись, що кандидатуру свого батька вніс і дизайнер Олексій Литвин. Саме він днями й отримає п'ять тисяч гривень. Художники припускають, що за ці гроші він зможе видати каталог робіт батька або якось інакше вшанувати його пам'ять.

Костянтин Литвин
Костянтин Литвин протягом тривалого часу очолював спочатку творчу групу рівненських професійних художників при Львівській організації Спілки художників СРСР, а потім до самої смерті у 1998 році — був головою правління обласної організації Національної спілки художників. Багато місцевих митців стали членами спілки саме за часів Литвина, тому сумнівів, що премію, ще й першу, присудять саме йому, не було. Цікавим моментом засідання було обговорення питання включення до положення на здобуття премії ще й кандидатури архітекторів. Мистецтвознавець і куратор галереї "Євро-Арт" Лариса Костюк зазначила, що сучасні архітектори, очевидно, не з власної волі, але все-таки "не залишили нічого від тих будинків, які проектував Косміаді". Тому вручати їм премію його імені — нелогічно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також