Президент має ветувати законопроект 5600, що атакує дрібний та середній бізнес, – «УДАР Віталія Кличка»

486 0

Ми у соцмережах:

Президент має ветувати законопроект 5600, що атакує дрібний та середній бізнес, – «УДАР Віталія Кличка»

Сьомий місяць поспіль в Україні триває епопея з просування законопроекту 5600. Депутати тричі знімали з розгляду порядку денного скандальний 5600, прийняття якого значно погіршить життя українським підприємцям. Проєкт під сумнівом навіть у депутатів провладної більшості.

У партії «УДАР Віталія Кличка» ще до офіційної реєстрації законопроекту відразу заявляли, що уряд під виглядом боротьби з олігархами замислив посилити фіскальний тиск на бізнес та атакувати середній клас українців.

«Завдяки спільним зусиллям «УДАРівців», всенародному розголосу, завдяки кропіткій роботі аналітиків, вдалося домогтися того, що ряд скандальних норм виключили з проекту», - прокоментував лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, - «Втім, у разі ухвалення законопроекту життя простих українців значно ускладниться. Для малого та середнього бізнесу це буде нищівний удар».

Замість збалансування бюджету та створення у державі умов для пожвавлення, у першу чергу, розвитку малого та середнього бізнесу, частка якого у ВВП країни за різними оцінками становить від 49 до 55%, а залучених працюючих людей більше понад 60%, натомість влада створює нові складнощі для бізнесу – коментують в «УДАРі».

«Цей законопроект проти того, щоб українці ставали заможнішими», - коментує голова районного «УДАРу» у Рівному Михайло Никитюк, - «Натомість, цей «антиолігархічний» законопроект жодним чином не обмежує олігархів».

До другого читання є положення, які посилюють фіскалізацію українського бізнесу та збільшують тиск на українців:

- збереглася норма про мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), яке платитимуть користувачі землею (особи чи компанії). Незалежно від того, чи отримав фермер чи власник землі прибуток, він повинен сплатити державі щонайменше 5% від вартості землі.

Наприклад, фермерське господарство орендує 10 га на Рівненщині. Компанія має найманих працівників, із зарплати яких відраховує ПДФО та військовий збір. Після запровадження МПЗ компанії доведеться сплачувати більше податків. Якщо сума всіх сплачених компанією податків буде меншою за визначене МЗП, то цю різницю доведеться доплатити.

- селяни змушені будуть платити податки за продаж продуктів, вирощених на своєму городі біля будинку. Так, їх хочуть зобов'язати сплачувати податок на доходи фізичних осіб (18%) у разі, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат (у 2021 році цей показник становив 72 тис грн, у 2022 році – 78 тис грн.);

-попри те, що депутати відмовилися оподатковувати продаж квартир ПДВ в 20% (що призвело б до зростання їхньої вартості для українців), в законопроєкті передбачена норма утримання ПДФО 18% з продажу другої та третьої квартири в рік.

- У проекті залишилося обмеження права виїзду керівника платника податків за кордон за наявності податкового боргу понад 1 млн грн. Фактично, кожен власник бізнесу стає потенційно невиїзним.

«Держава мимоволі відновлює кріпацтво, обмежуючи конституційне право громадян на вільне пересування», - коментує Валентин Демчук, - «Якщо йдеться про міжнародний бізнес, то керівник може бути обмеженим у своїй діловій активності. Інвестиційна привабливість нашої країни стане недосяжною мрією».

Передбачені норми законопроєкту позбавляють права бути платниками єдиного податку четвертої групи для дрібних та середніх виробників курятини, що може призвести до закриття дрібних господарств та подорожчання продукції птахівників для українців.

Експерти партії «УДАР Віталія Кличка» наполягають на тому, що зростання економіки досягається в інший спосіб – про це свідчить світовий досвід. Посилення фіскального тиску та збільшення бази оподаткування за жодного випадку не призведе до збільшення ВВП країни.

Влада повинна зосередитися виключно на заходах стимулювання. Зокрема, в економічній програмі «УДАРу» загострена увага на таких важливих кроках, що можуть посилити динаміку зростання економіки країни:

- встановленням рівних податкових правил для всіх, без пільг для великого бізнесу. Адміністрування податків та підприємницької діяльності загалом має бути прозорим та зрозумілим;

- вдосконаленням антимонопольного законодавства і налагодження ефективної роботи АМКУ, без врахування «особливих інтересів великого бізнесу»;

- завершенням судової реформи і встановленням однакових справедливих правил для всіх;

- чітке дотриманням своїх зобов’язань перед іноземними інвесторами.

В «УДАРі» наполягають, що 5600 повинен бути ветований Президентом та влада має розпочати широкий суспільний діалог з представниками дрібного та середнього підприємництва. Пріоритетом має стати створення додаткових стимулів розвитку, а не посилення податкового тиску на підприємців.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також