Президент почув дубенських медиків. Але що насправді там відбулося?

3031 0

Ми у соцмережах:

Президент почув дубенських медиків. Але що насправді там відбулося?

Про дубенську «швидку» почула вся Україна, коли президент Зеленський публічно відреагував на скарги персоналу. Медики пожалілися, що бояться їздити на виклики до пацієнтів з підозрою на коронавірус, адже не мають захисних костюмів. Хоч обласні чиновники й рапортують про готовність медиків прийняти «сотні хворих» у Дубно.

— З Києва ми відправили тисячу захисних костюмів та 6 тисяч масок саме для медичних працівників, — сказав у недільному зверненні президент. — Але департамент охорони здоров’я Рівненщини, розподіляючи засоби серед медичних закладів регіону, на жаль, помилився і нічого не передав екстреній медичній допомозі. Вчора питання вирішено частково — передано захисні костюми, лікарі швидкої допомоги забезпечені й масками.

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА:

— Знаю, що все почалося зі скарги якоїсь особи з Дубна. Однак у мене є документ, у якому чітко вказано, що «швидка» там забезпечена захисними костюмами і масками для лікарів. Усе є в межах того, що їм наразі потрібно. Щодо допомоги з Києва. Якщо нам її передають, то це не означає, що вся вона має бути спрямована на екстрену медичну допомогу. В області є й інші медичні установи. Не говорячи про локальні спалахи захворюваності на коронавірус, в селі Тинне (Сарненський район), Рівному та Сарнах.

Яків Вагилевич, головний лікар Дубенської станції швидкої медичної допомоги:

— Президент у нас не був, тому не знає ситуацію зсередини. У нас працює 10 бригад: 4 лікарські в Дубні та 6 на пунктах постійного базування у районі. Всі були забезпечені засобами захисту, дуже багато було рукавичок завдяки нашим волонтерам. Передавали нам засоби захисту з обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Як тільки нашій бригаді доводиться обслуговувати хворих з підозрою, то одразу їм видаємо необхідні засоби захисту. Йдеться не тільки про підозри, але й хворих, які мають пневмонію. Зараз у нас ще є в запасі 120 костюмів з області. Разом з тим, міська рада Дубна виділила для нас 100 тисяч гривень, щоб придбати необхідні засоби захисту.

Андрій Бортнік, очільник обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф:

— Ще у четвер, 2 квітня, до заяви президента, мені зателефонували від головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. Після розмови вже у п’ятницю, 3 квітня, нам через «Нову пошту» прислали 120 костюмів біозахисту. Зауважу, що до цього «швидка» Дубна була забезпечена в межах тих коштів, які були виділені Рівненською обласною радою. Тобто ніякого критичного рівня незабезпечення не було.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також