Президента Зеленського, Кабмін, Верховну Раду та Міноборони проситимуть залишити військовиків у Дубні, а не забирати їх на Тернонопільщину

2528 0

Ми у соцмережах:

Президента Зеленського, Кабмін, Верховну Раду та Міноборони проситимуть залишити військовиків у Дубні,  а не забирати їх на Тернонопільщину

Нещодавно дубенські депутати від ВО "Свобода" Юлія Ткачук, Роман Дворжак, Тетяна Талавера та Володимир Ткачук, до яких звернулися місцеві сім'ї військовослужбовців, підготували проєкти рішень із зверненнями від імені міської, районної та обласної рад.

Мова йде про звернення до президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки щодо недопущення перереєстрації та передислокації військових частин з міста Дубно Рівненської області до міста Копичинці Тернопільської област, повідомляє фейсбук-блог "Знай більше".

"Виступаючи на захист родин військовослужбовців міста Дубно, які проходять військову контрактну службу на базі військових частин А1519 та А2755, звертаємось з проханням вжити заходів щодо недопущення перереєстрації та передислокації військових частин з міста Дубно Рівненської області до міста Копичинці Тернопільської області.
Як зазначають військовослужбовці, на сьогоднішній день вже відома інформація про передислокацію саме однієї вказаних військових частини з міста Дубно у місто Копичинці. Вказане рішення викликає глибоке занепокоєння, адже це не лише негативно вплине на соціально-економічне становище родин військовослужбовців міста Дубно, а й, на думку військових, ніяким чином не покращить якість обороноздатності країни.
Більше того, передислокація в умовах війни повинна здійснюватися за належним чином створених умов зі сторони Міністерства оборони України, командування військової частини (надалі ВЧ) та керівництва областей.
Насамперед, варто вказати на те, що дислокація вказаних військових частин саме у місті Дубно важлива географічно з точки зору військової тактики і відіграє стратегічне значення. Адже місто Дубно розташоване на автошляху Київ-Чоп, на важливій гілці Львівської залізниці між обласними центрами Рівненської, Волинської, Львівської і Тернопільської областей. Розташування вигідне і тим, що військова частина у місті Дубно знаходиться неподалік Рівненського та Яворівського військових полігонів. Натомість, згадуване місто Копичинці – географічно віддалене від основних шляхів країни.
Військовослужбовці вказаних військових частин міста Дубно впродовж всього періоду війни засвідчили спроможність виконувати поставлені завдання і здійснювали переміщення різними видами транспорту в будь-який регіон України.
На нашу думку, рішення про переміщення саме військової частини з міста Дубно Рівненської області є недоцільним в той час, коли деякі військові частини України взагалі не мають пунктів постійної дислокації і розміщуються на полігонах.
Також важливим аргументом є й те, що передислокація ВЧ у економічно важкий для країни час (на фоні коронавірусної епідемії та тривалих військових дій на Сході країни) потребує чималих фінансових витрат з державного бюджету. Зокрема, щоб провести реконструкцію військового містечка у населеному пункті, куди запланували передислокувати військову частину з міста Дубно, до головного фінансового документу країни необхідно буде внести зміни з великими бюджетними призначеннями, що є недоречним в складний для економіки країни час. Окрім цього, реалізація наміру переміщення ВЧ не підвищить бойові спроможності частин у короткий проміжок часу.
Зауважимо, що у місті Копичинці Тернопільської області, відсутні сховища для техніки, периметр території не дозволяє розташувати техніку навіть на території біля будівлі «Копичинської виправної колонії (№112)», відсутній полігон, відсутні водні ресурси для занять з понтонерами.
Крім того, при передислокації ВЧ міста Дубно необхідним буде виділення додаткових земельних, житлових та інших ресурсів для розміщення людей, техніки, підводу різних комунікацій. Виконання заходу вкотре потребуватиме значних додаткових матеріальних та інших фінансових витрат з державного та місцевого бюджетів.
Важливим є те, що відстань між містами Дубно та Копичинці становить
160 км. Віддаленість дислокації частин (А1519 та А2755), на базі яких проходять військову службу військовослужбовці міста Дубно, створить ряд соціально-побутових, економічних проблем, що негативно вплине на якість життя сімей цих військовослужбовців, у зв’язку з віддаленістю від постійного місця проживання.
Багатьом дубенським військовослужбовцям доведеться відмовитися від підписання контракту і тим самим поповнити лави безробітних. Адже на території міста Копичинці, де 99% – житловий приватний сектор, відсутня достатня кількість вільних приміщень для облаштування тимчасового житла для сімей військовослужбовців, відсутні навіть гуртожитки або інші приміщення санаторних закладів, придатні для облаштування житла. Разом з тим збільшиться черга на квартирний облік військових, що потребують забезпечення постійним житлом. Побутова невлаштованість негативно вплине на сім’ї військовослужбовців у разі змушеної зміни місця проживання у зв’язку з передислокацією військової частини з міста Дубно Рівненської області у місто Копичинці Тернопільської області.
Також гостро постане питання працевлаштування інших членів вказаних сімей військовослужбовців у зв’язку зі зміною місця проживання, а також необхідністю влаштування дітей військовослужбовців до інших освітніх закладів різних ступенів, яких недостатньо у місті Копичинці.
Слід зазначити, що у місті Копичинці відсутнє центральне водопостачання та водовідведення, не забезпечений вивіз сміття через відсутність сміттєвого полігону, відсутня центральна дорога з твердим покриттям. А місць у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста Копичинці недостатньо навіть для задоволення потреб місцевого населення, що ставить під загрозу реалізацію конституційних прав на освіту дітей, вказаних сімей військовослужбовців міста Дубно.
Відсутність інфраструктури у Копичинецькій громаді, відсутність перспектив для соціально-економічного благополуччя сімей військовослужбовців негативно вплине на якість життя родин військовослужбовців.
Отож, передислокація з військових частин з міста Дубно Рівненської області у місто Копичинці Тернопільської області може призвести до значних додаткових видатків з бюджету України в кризовий для економіки країни час, а головне – може зруйнувати життя сімей військовослужбовців міста Дубно.
Враховуючи наведене, з метою забезпечення обороноздатності країни та ефективності виконання бойових завдань, просимо вжити заходів щодо недопущення перереєстрації та передислокації військових частин з міста Дубно Рівненської області до міста Копичинці Тернопільської області"
- йдеться у зверненнях.
В п'ятницю, 15 січня, більшість депутатів Дубенської міської ради своїми голосами підтримали це звернення. І наразі такі ж проекти рішень (звернення) зареєстровані у районних та обласних радах.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також