Природні ліки від тиску і стресу

877 0

Ми у соцмережах:

Природні ліки від тиску і стресу

У вересні дозріває обліпиха, яка є невичерпним джерелом корисних речовин: антиоксидантів, мінералів, вітамінів, жирних кислот, амінокислот і мікроелементів. Регулярне споживання цієї ягоди допоможе зміцнити захисні сили організму і в дорослих, і в дітей, а також знизити тиск, рівень стресу, зміцнити судини, зняти нервову напругу, допоможе заснути тощо.

Обліпиха містить понад 190 корисних сполук, які включають жиророзчинні вітаміни (А, Е та К), жирні кислоти, ліпіди, органічні кислоти, амінокислоти, вуглеводи, вітаміни С, В1, В2, фолієву кислоту, флавоноїди тощо. Ягоди та насіння обліпихи містять велику кількість природних антиоксидантів, включаючи аскорбінову кислоту, токофероли, каротиноїди, флавоноїди, а також корисні для здоров’я жирні кислоти.

У плодах обліпихи знайдено 18 з 22 амінокислот, половина з яких є незамінними, оскільки вони відіграють важливу роль у різних процесах у нашому організмі, таких як виробництво енергії, побудова клітин та м’язів, втрата жирової тканини, настрої та функції мозку.

У соці обліпихи є як мінімум 24 хімічних елементи: азот, фосфор, залізо, марганець, бор, кальцій, алюміній, кремній та інші. Свіжий сік, сироп та олію з ягід обліпихи використовують при застуді, лихоманці, виснаженні.

Рибофлавін і тіамін у складі обліпихи сповільнюють процеси старіння шкіри і організму, а також знижують рівень стресу, знімають нервову напругу і допомагають заснути.

Цю ягоду обов’язково варто включати у меню жінкам: вона покращує вироблення жіночих гормонів, знижує ризик виникнення ендометріозу і поліпів. Дуже корисна обліпиха при вагітності і в період менопаузи, бо задовольняє потребу жінки у вітамінах.

У свіжому і замороженому вигляді ця ягода має бути і у гіпертоніків. Антиоксиданти в її складі роблять судини більш міцними і гнучкими і знижують тиск.

Найціннішим компонентом ягід обліпихи є її олія. Вона містить в середньому 35% рідкісної та цінної пальмітолеїнової кислоти, яка є компонентом шкірного жиру та підтримує клітинний склад тканини, загоює рани. Олія насіння має високий вміст олеїнової кислоти — 17%, омега-3 (альфа-ліноленової) і омега-6 (ліноленової) приблизно 34% і 31% відповідно, які допомагають регулювати тисячі метаболічних функцій, а також значну кількість В-каротину і вітаміну Е, що робить олію ефективними ліками від багатьох захворювань.

Олію з плодів і насіння використовують при запаленнях, розладах шлунково-кишкового тракту, в тому числі при виразковій хворобі та гастриті, екземі та інших виразкових ураженнях слизової оболонки, ранах, запаленнях, опіках, обмороженнях, псоріазі тощо.

Завдяки високому вмісту антиоксидантів обліпихова олія широко використовується як протизапальний, антибактеріальний, болезаспокійливий засіб і для регенерації тканин.

Ягоди обліпихи мають дуже мало протипоказань. Її не можна їсти при таких хворобах, як панкреатит, холецистит, гепатит і сечокам’яна хвороба.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також