Приручив — відповідай!

1638 0

Ми у соцмережах:

Приручив — відповідай!

Хочу дізнатися, чи має право людина утримувати бультер’єра в багатоповерховому житловому будинку? Мій сусід спускає свого собаку з повідка та нацьковує на малих собак, котів і отримує від цього задоволення.

Хочу дізнатися, чи має право людина утримувати бультер’єра в багатоповерховому житловому будинку? Мій сусід спускає свого собаку з повідка та нацьковує на малих собак, котів і отримує від цього задоволення. Його бультер’єр вже порозривав у нашому дворі усіх котів, постійно наводить жах на двірників, а 6 січня розірвав живіт моєму собаці породи німецький шпіц. Десять років мій собачка нікому не робив зла, я оплачував його утримання у квартирі, і ось за кілька годин після покусів він здох у тяжких муках. Вважаю, що така варварська поведінка неприпустима. В’ячеслав Матюшин, м. Рівне, вул. Міцкевича, 4.

Коментує адвокат Олександр Бражніков: — Проблеми мирного співіснування власників домашніх тварин завжди були і будуть актуальними у будь-якому суспільстві, тому законодавці й органи місцевого самоврядування встановлюють обов’язкові для своїх громадян правила їх утримання, а також відповідальність за порушення цих правил. Законодавство України, порівняно з правовими системами країн Центральної та Західної Європи, не є надто жорстким у регулюванні цих правовідносин. Ні серед законів, ні серед рішень органів місцевої влади ми не знаходимо правових норм, які б забороняли утримання собак певних порід, у тому числі й бійцівських, і це, на мій погляд, не є недоліком. Суспільна небезпечність тварини залежить аж ніяк не від її виду або породи, а від сумлінності й законослухняності господаря, якому вона належить, його відповідального ставлення до свого вихованця. Погодьтесь, навіть, на перший погляд, з цілком безпечної болонки можна виростити такого «монстра», який в умовах безкарності буде тероризувати увесь багатоквартирний будинок. Разом з тим, встанов лені правила утримання собак покладають на їх господарів чіткі й конкретні обов’язки, зокрема в громадських місцях, якими є під’їзди, двори, вулиці, сквери, транспорт загального користування тощо, собаки (будь — якої породи, розміру і статі!) повинні бути на повідку і в наморднику. За порушення правил утримання собак передбачена адміністративна відповідальність, до якої винні можуть бути притягнені за рішенням адміністративної комісії міськвиконкому. Протокол про таке правопорушення може скласти, наприклад, дільничний інспектор міліції, до якого якраз і варто звертатися в таких випадках. Якщо через неправомірні дії господаря собака завдав матеріальної чи моральної шкоди, потерпілий може звернутися до суду з позовом про відшкодування збитків. Зазначу, що і рішення адмінкомісії, й позови до власників тварин є непоодинокими у правозастосувальній статистиці нашого міста, тому усім нам слід принциповіше ставитися до дотримання правопорядку та здійснення своїх законних прав, активніше використовувати наявні засоби впливу на тих, хто взяв на себе відповідальність за братів наших менших.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також