Про доставку газу та мінімальний платіж

1840 0

Ми у соцмережах:

Про доставку газу та мінімальний платіж

 Як розраховують вартість доставки газу до споживача?

Вартість доставки газу у кожного споживача газу індивідуальна. Вона залежить від обсягу споживання газу та тарифу на розподіл (доставку). Враховують обсяг споживання за минулий газовий рік (від 1 жовтня до 30 вересня попереднього періоду). Таким чином визначається обсяг замовленої потужності кожного споживача газу.

Цей обсяг ділять на 12 (кількість місяців в році) та множать на тариф. Результат – це місячна плата за доставка газу. Вона однакова та незмінна впродовж року. Плату за доставку сплачують щомісяця до 20 числа, або на декілька місяців наперед. Таким чином зменшуються витрати споживачів на комісії при проведенні платежів.

Як сплачувати за доставку газу новому споживачу, або в разу відсутності споживання газу в минулому газовому році?


В минулому році активно обговорювали питання замовленої потужності для споживачів з нульовим споживанням. Для них у березні 2020 року було запроваджено мінімальний платіж за доставку газу. Він розрахований Регулятором, виходячи з діючих норм споживання газу, встановлених Міненерго.

Оскільки є споживачі, які нещодавно приєднались до газорозподільних мереж і в них ще немає достатнього періоду для визначення обсягів споживання, Регулятор вирішив встановити для таких споживачів мінімальний платіж за доставку газу. Такі домогосподарства сплачують по мінімуму за доставку газу. Так відбувається тому, що вони приєднані до газових мереж і кожної миті можуть увімкнути газові прилади та скористатись газом.

За це вони впродовж першого року сплачують мінімальну суму коштів за доставку газу. Ці обсяги розраховані, виходячи з норм споживання або споживання газу в міжопалювальний період.

Ця норма поширюється і на споживачів, які не користувались газом впродовж попереднього періоду. Вважається, що вони мають здійснювати мінімальну плату за доставку газу, оскільки вони залишаються під’єднаними до газорозподільних мереж і можуть відновити використання газу в будь-який зручний час.

Згідно з рішенням НКРЕКП, в разі відсутності даних про споживання газу, або якщо такі данні є лише за період, менший ніж останні 9 місяців, встановлюється такі обсяги замовленої потужності на рік:

39 куб.м – для осель лише із газовою плитою

126 куб.м – для осель, де газ використовують також для підігріву води (з колонками)

314 куб.м – для осель, де є газове опалення


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також