Про Рівне в умовах карантину

2109 0

Ми у соцмережах:

Про Рівне в умовах карантину

говорили фахівці під час масштабного онлайн-форуму, що відбувся цього вівторка

 У Рівному в Майстерні міста експерти розповідали про те, як Рівненщина переживає карантин, що оголосили через масове поширення коронавірусу в державі. Розмова транслювалася на всю область, тому кожен бажаючий в онлайн-режимі міг до неї долучитися та поставити запитання фахівцям. Загалом же обговорили те, яких заходів вживає влада, скільки є насправді хворих, як правильно підтримати бізнес, щоб він зміг пережити цей стресовий період, та як долати страх і паніку, налаштувавшись на позитивне мислення.

Кошти є, проблема — де купити засоби

Заступник міського голови, керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Віталій Герман розповідає, що за період карантину, який був запроваджений рішенням Кабміну з 12 березня, міська влада уже ухвалила не один десяток рішень:

Спочатку кошти на подолання пандемії коронавірусу було виділено з резервного фонду. Пізніше додаткові гроші дала міська рада. Усі депутати згуртувалися і відклали своє політичне протистояння. Грошей достатньо, проте зараз більш гостро стоїть питання про те, де купити апарати ШВЛ та захисні засоби. Адже на рівні держави утворився дефіцит, тому й не всі гроші можна витратити. Однак зараз певні рішення, щоб побороти дефіцит, приймає Кабмін та Рівненська ОДА.

Особливу увагу в Рівному приділяють дезінфекції доріг, під’їздів та громадських місць.

Важливо, щоб міська влада встигла вчасно, до дефіциту, закупити необхідну кількість дезінфікуючої речовини, вважає Віталій Герман:

Мити можна і водою, проте ми беремо до уваги світовий досвід. Було вирішено використовувати воду з гіпохлоритом натрію. Зараз цю дезінфікуючу речовину вже важко купити, бо є дуже великий попит, проте наше ШЕУ змогло вчасно забезпечити цією дезінфікуючою рідиною місто. Спеціальну речовину було закуплено й для ОСББ, щоб проводити дезінфекцію під’їздів будинку. Тепер кожен голова ОСББ або управляюча компанія звертається до міського ШЕУ, там їм безкоштовно її надають. Управителям потрібно лише організувати процес обробки під’їзду та прибудинкової території.
 

Хворих в десятки разів більше, проте допоможе сонце

З початку введення карантину на Рівненщині робили тести на коронавірус лише тим людям, хто був за кордоном або контактував із приїжджими. Пізніше тести почали робити усім, хто мав симптоми хвороби. І стало очевидно, що вірус уже циркулює всередині країни.

Як розповів керівник Рівненського обласного лабораторного центру Роман Сафонов, уже видно динаміку збільшення хворих на коронавірус в геометричній прогресії:

Прогнозування епідемічних процесів дуже невдячна справа. Мені найбільш до вподоби оксфордські розрахунки. Їхня модель підрахунку говорить про те, що в Україні не менше 15 тисяч захворілих. Хоч у нас зараз офіційно 1500 хворих, проте треба розуміти, що у багатьох людей хвороба проходить легко і майже без симптомів. Тому, вочевидь, інфікованих у нас в 10 разів більше.

На жаль, у Рівненській області уже зафіксовано 6 смертей від коронавірусу. Більшість тих, хто помер, мали хронічні проблеми: хворіли серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом і мали надмірну вагу.

У нас є надія на сонце та літо, яке скоро має настати. Тепла погода не зупинить хворобу, проте значно пригальмує її поширення… Звісно, що карантинні заходи зараз безпрецедентні. Однак це свідчить лише про те, що людство стало серйозніше ставитися до смерті людини, — поділився міркуваннями Сафонов.

Економіку врятує підтримка малого бізнесу

Малий бізнес, який є рушієм економіки, важко переживає карантин. Адже для багатьох підприємців тривалий час простою рівноцінний закриттю. Тому наша держава першочергово має підтримати малий та середній бізнес, який може «витягнути» Україну з кризи та створити робочі місця людям, що повернулися із заробітків.

Олена Хотенко, голова ради громадської організації «Інститут податкових реформ»:

Торгово-промислова палата підрахувала, що в Україні закрилося майже 800 тисяч підприємств. Від 3,5 до 4 мільйонів осіб на сьогодні залишилося без роботи. Найбільше постраждали малий та середній бізнес, що був пов’язаний зі сферою послуг, громадського харчування, туризму та перевезення.

Варто розуміти, що економіка — це процес, де все пов’язано. Згідно з підрахунками, 7 мільярдів гривень заощаджень люди зняли зі своїх рахунків. Майже 80% мешканців України стверджують, якщо карантин продовжиться більше місяця, то в них не буде коштів, за які жити.

Відповідно до досліджень Європейської бізнес-асоціації, 45% підприємців відповіли, що навряд чи зможуть відновити нормальну роботу та перебувають під загрозою банкрутства. Через це уряди всіх країн приймають програми підтримки малого та середнього бізнесу. Нашим урядовцям потрібно перейняти цей позитивний досвід. Вважаю, що треба продовжити податкові канікули для підприємців.

Карантин — це не відпустка

Психологи вважають, що страх — це здорова та захисна реакція організму. Він допомагає людям зібратися та дотримуватися карантинних заходів.

Віталій Гаврилюк, психолог:

Рівнянам потрібно зібратися та адекватно оцінювати ситуацію. Потрібно зрозуміти, що у нас не відпустка, а карантин. Бо ситуація в плані здоров’я, психіки та економіки дуже непроста. Потрібно більше відпочивати та займатися самовихованням.

Зауважу, що усі говорять, що лікарям зараз найважче. Звісно, вони перебувають на передовій, але психологічно набагато важче людям, що сидять вдома. Адже медики навантажені роботою та менше замислюються про те, що відбувається. В свою чергу, людина, яка читає новини та не може нічого зробити, почувається злякано. Це можна порівняти із ситуацією під час Революції гідності. Коли людина сиділа вдома та читала новини, їй було важко, проте коли приходила до протестувальників, то цей страх зникав.

Це випробування віри

Духовенство закликає вірян дотримуватися карантинних заходів та зберігати тверезий розум.

Олександр Третяк
, ректор Рівненської духовної семінарії:

Зараз нам випав тест на людяність та можливість справді перевірити свою віру. Близиться найбільше християнське свято — Великдень. Можливо, потрібно переглянути свої пріоритети. Може, потрібно занести свій великодній кошик сусіду, який неспроможний вийти до храму, та просто віддати йому. Запропонувати стареньким сходити за них в аптеку. Важливо святкувати не за столом, а вчинками…

Зараз не потрібно розповсюджувати апокаліптичних настроїв. Люди мають зберігати здоровий глузд та розуміти, що коронавірус — це не апокаліпсис.

Записала Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також