Про рівненське Полісся знімуть два фільми

1567 0

Ми у соцмережах:

Про рівненське Полісся знімуть два фільми

Відеофільми про автентичне Полісся, а також вивчення сучасних онлайн-сервісів. Такі грантові проекти реалізовуватимуть митці Рівненщини впродовж року

Автори мистецьких ініціатив отримали кошти від керівництва області – голови облдержадміністрації Олексія Муляренка та голови облради Олександра Данильчука. Сума кожного гранту складає 25 тисяч гривень.

Зокрема, краєзнавець і журналіст Олексій Бухало зніме документальний фільм «Водіння куста». Цей обряд зберігся у селі Сварицевичі Дубровицького району, що на Рівненщині. Щороку під час свята Трійці місцеві жителі «водять куста». У 2018 році обряд «Водіння куста» включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України і буде пропонуватись у цьому році до включення нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Керівник народного гурту традиційного аматорського співу «Ранкова роса» Юрій Ковальчук зніме фільм про традиційні весільні обряди. Окрім того, в рамках гранту будуть створені диски із поліським автентичним фольклором.

- До північних районів області вирушить фольклорна експедиція. Учасники спілкуватимуться з місцевими жителями та записуватимуть народні весільно-обрядові пісні, які передалися їм від їхніх нащадків. Зібрані автентичні матеріали будуть впорядковані та оцифровані. І вже у вигляді фільмів та дисків з фольклорним матеріалом потраплять до шкіл та бібліотек області, - поділився планами Юрій Ковальчук.

Таким чином, автентичну поліську пісню планують популяризувати серед дітей та молоді.

Ще одним грантом передбачено проведення «Школи цифрової грамотності для дорослих». Його авторка Ірина Усович – працівниця обласної універсальної наукової бібліотеки – розповідає, що у закладі працюватиме навчально-тренінговий центр. Тут учасники проекту зможуть оволодіти мінімальним набором знань і навичок роботи на персональному комп’ютері.

 - Сучасне життя неможливо уявити без електронних сервісів. Вони набагато спрощують життя, адже полегшують отримання послуг. Саме тому учасників проекту навчать користуватися популярними сервісами, серед яких Приват 24, HELSI.ME. А ще слухачів тренінгу навчать користуватися соціальними мережами тощо, - розповідає Ірина Усович.

У рамках гранту також планується придбати мультимедійний екран для візуалізації навчальної інформації.

За повідомленням прес-служби Рівненської ОДА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також