Проба Манту: міністерство скасовує, а лікарі — проти

2470 3

Ми у соцмережах:

Проба Манту: міністерство скасовує, а лікарі — проти

Незабаром у школах можуть припинити робити манту — проби на виявлення туберкульозу в організмі. Відповідні зміни вже підготувало до затвердження Міністерство охорони здоров’я. Рівненські лікарі проти, бо вважають це найкращим та безальтернативним способом виявлення хвороби на ранніх стадіях.

Україна наразі посідає перше місце в Європі за рівнем захворюваності на туберкульоз. Найбільшу проблему становлять люди, в котрих задавнена форма туберкульозу, яку вилікувати неможливо. Адже саме від таких людей зазвичай, стверджують рівненські лікарі, й заражаються діти.

Оксана Малиш, головний дитячий фтизіатр області:

— Дуже важливо виявити туберкульоз на ранніх стадіях, коли його можна повністю вилікувати без негативних наслідків для організму дитини. І туберкулінова діагностика — манту — найкращий спосіб це зробити. Торік у нас тільки одну дитину виявлено в результаті туберкулінової діагностики, і, власне, у цієї дитини і була зафіксована первинна форма туберкульозу. Решта дітей, а саме тринадцять, прийшли самі до фтизіатра. У них — вторинні форми. А вони лікуються важко, в деяких випадках призводячи до інвалідизації дитини. Основна причина того, що в дітей не виявляють туберкульоз на ранніх стадіях — відсутність туберкуліну в школах. Його купівлю фінансують місцеві бюджети. Проте ми спостерігаємо вкрай низький рівень виконання плану діагностики — тільки на 30%. Є райони, наприклад, Рокитнівський, де з місцевих бюджетів купівлю туберкуліну для проведення манту профінансовано тільки на 1,4%.

За словами п. Малиш, у Міністерстві охорони здоров’я видали проект наказу, в якому радять робити туберкулінові проби дітям, що перебувають у групах підвищеного ризику. Проте за яким принципом вони будуть сформовані — невідомо.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також