Проблему забрудненої річки Устя озвучили перед президентом

1069 0

Ми у соцмережах:

Проблему забрудненої річки Устя озвучили перед президентом

Питання очистки водойм, зокрема річки Устя та озера Басів Кут, обговорили на нараді за участю Президента України Володимира Зеленського.

 Для цього в НУВГП зібрали нараду науковців, професорів, представників Агентства водних ресурсів та всіх дотичних до цієї проблеми.

«За рік на посаді я побував у всіх районах області і побачив, що гостро стоїть проблема з порушенням екосистеми. Як результат – зникнення води у колодязях в окремих районах області, і перевищення у 25 разів норми шкідливих речовин у річці Усті в межах Рівного. І це не лише проблема нашого обласного центру. Така ж ситуація й в інших регіонах України» - розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Науковці з НУВГП уже розробили проект очистки річки Устя та озера Басів Кут. Тепер - етап практичної реалізації.

«Я буду просити Вас, пане Президенте, залучати наш університет і до розробки подібних проектів по всій Україні. Це дозволить поліпшити екологічний стан водних об’єктів, сприяти розвитку внутрішнього туризму, створити нові місця для відпочинку», - сказав Віталій Коваль.

Володимир Зеленський підтримав ініціативи голови ОДА і пообіцяв повне сприяння у вирішенні проблеми очистки річки Устя та озера Басів Кут.

Ще одне питання важливе для відновлення екосистеми Рівного – відсутність очисних споруд каналізації повної потужності. За словами директора РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Андрія Карауша на сьогодні підприємство змушене очищати стічні води на ПАТ «Рівнеазот», перекачуючи їх за 18 км. Підприємство несе великі витрати електроенергії та за очистку стоків, що впливає на ціну водовідведення і водопостачання для населення.

«Відсутність фінансового ресурсу на підприємстві, можливостей обласного та міського бюджетів, змусило шукати інші, альтернативні варіанти залучення коштів. Таким варіантом, стала «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України, обсягом фінансування 400 млн євро, що фінансується Європейським інвестиційним банком», - розповів Андрій Карауш.

Проблемне питання банк не надає позикові кошти для сплати ПДВ, який буде виникати під час реалізації Проекту. А також вимагає гарантій з місцевого бюджету, для якого ця сума не підйомна. Вихід – підписувати угоди під державні гарантії.

Третьою важливою проблемою для обговорення на нараді було відновлення непрацюючих меліоративних систем для ведення сільського господарства. Обласна адміністрація вже організувала системну роботу з інвентаризації водогосподарської інфраструктури та передачі у комунальну власність територіальних громад міжгосподарських меліоративних систем.

Досягнути кращих результатів можливо, якщо знайти спільні точки дотику між приватними інвесторами та державою. Адже, через не можливість очистки меліоративних каналів, підприємства втрачають чималі кошти, розповів генеральний директор ТОВ «Верес» Володимир Зубков.

«Підприємство хвилює підтоплення земель восени та весною, а влітку, навпаки – посуха. Через це ми не можемо розпочати роботи вчасно. Наше підприємство на 10 тисячах гектарах втрачає щорічно 40-50 мільйонів гривень. Саме тому регулювання водних ресурсів і очистка меліоративних каналів – вкрай важливі», - переконує Володимир Зубков.

За словами Голови Державного агентства водних ресурсів Валентини Шліхти - низка проблем, про які йшлося на нараді, пов'язані з питанням власності водогосподарських об'єктів меліоративних систем. Вирішити його має законопроект про організації водокористувачів.

«Сьогодні вже підготовлений закон про ОВК – організації водокористувачів, який міністр екології особисто ставить завдання ухвалити на цій сесії Верховної Ради та запустити в дію до наступного зрошувального сезону. Депутати вже знають про це. Якість підготовки законопроекту – висока», – заявив Валентин Шліхта.

Зі свого боку Глава держави підтримав таку законодавчу ініціативу та закликав якомога швидше направити проект закону до парламенту.

«Проблеми водних екосистем характерні для всієї України, і для Рівненщини також. Актуальність цього питання посилюється в умовах глобальних природно-кліматичних змін, які вже відбуваються та значною мірою впливають і на людське життя, і на світову економіку», – сказав Глава держави.

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) має ухвалити рішення щодо питань екологічної безпеки країни, передбачивши, зокрема, забезпечення громадян питною водою в необхідних обсягах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також