Продукти, які можуть зумовити рак

1733 0

Ми у соцмережах:

Продукти, які можуть зумовити рак

Більшість харчів, які щодня потрапляють до нашого столу, не лише не приносять організмові особливої користі, а й спричиняють тяжкі захворювання.

Такого висновку дійшли дослідники з Каролінського інституту в Стокгольмі (Швеція). Вчені підкреслюють, що особливо небезпечні щодо розвитку онкологічних захворювань продукти з переробленого м'яса — різноманітні ковбаси, сосиски, сардельки, ковбаси та шинка. Крім прихованих жирів та холестерину, ці продукти постачають людський організм канцерогенними речовинами. Учені з'ясували, що при збільшенні споживання продуктів з переробленого м'яса на 30 грамів на добу ризик розвитку раку шлунка зростає в середньому на 20–30%. "Наші результати чітко показують взаємозв'язок між підвищеним споживанням продуктів з переробленого м'яса й раком шлунка", — каже керівник дослідження Сюзанна Ларсон. Підвищена канцерогенність ковбаси, шинки й аналогічних продуктів пов'язана з їхнім складом та процесом приготування. Ні для кого не секрет, що виробники додають у ковбасу нітрати та нітрити, щоб надати непривабливому сірому продуктові апетитного рожевого кольору та вберегти фарш від швидкого псування. Небезпечність нітратів полягає в тому, що вони за певних умов можуть окислюватися до нітритів — солей азотистої кислоти, отруйних для людського організму. Учені давно довели, що нітрити "запускають" у живих тканинах такі процеси, які призводять до онкопатологій. І оскільки в організмі нітрити з нітратів утворюються саме в шлунку й кишечнику (дуже рідко — безпосередньо в ротовій порожнині), то насамперед потерпають від отрути органи травлення. Крім того, деякі продукти з переробленого м'яса містять бензопірен — токсичну речовину, яка утворюється при копченні м'яса. Спроби організму знешкодити бензпірен призводять до утворення іншої, ще токсичнішої речовини, спроможної безпосередньо ушкоджувати ДНК. На шкідливості перероблених продуктів наголошують й українські вчені. Директор Національного інституту раку Ігор Щепотін радить обмежити вживання консервованих продуктів, які теж провокують виникнення онкопатологій. Замість консервування на зиму овочі та фрукти краще заморожувати. Онкологи нагадують, що для профілактики раку шлунка й інших органів системи травлення необхідно:

  • їсти не кваплячись, регулярно, в один і той же час. Менше — солоних і копчених продуктів, побільше — натурального соку й молока.
  • відмовитися як від "перекусів" на ходу, так і від систематичного переїдання.
  • міцні спиртні напої краще не вживати зовсім або хоча б розбавляти випивку содовою або мінеральною водою.
  • остерігатися цвілих продуктів. Цвіль може містити грибок, який виробляє канцерогенну сполуку афлатоксин. Найчастіше цей грибок "селиться" в горіхах, фруктах, овочах та зерні, які неправильно вирощують, транспортують або зберігають. Афлатоксини можуть накопичуватися в печінці та викликати мутації в клітинах, що призводить до виникнення злоякісних пухлин.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також