Продукти, які піднімають настрій узимку

860 0

Ми у соцмережах:

Продукти, які піднімають настрій узимку

Взимку темрява і холод навіюють похмурі думки, але не тільки: сонячне світло потрібне для синтезу деяких гормонів і вітамінів, через скорочення світлового дня збивається наш "внутрішній годинник". Також чим менше сонячного світла, тим менше в людському організмі виробляється серотоніну — "гормону задоволення". Найпростіше протистояти нудьзі, втомі і поганому самопочуттю за допомогою смачної їжі, яка містить корисні елементи та здатна "змінити налаштування" мозку.

продукти-взимку

Овочі та фрукти

Люди, які їдять більше фруктів і овочів і обмежують вживання жирного і солодкого, менше схильні до депресії, ніж ласуни, — завдяки антиоксидантам, що містяться у свіжій рослинній їжі. А такі овочі та фрукти, як квасоля, цитрусові, шпинат і салат ромен, відрізняються високим вмістом фолієвої кислоти. Мала кількість цієї речовини призводить до скорочення вироблення серотоніну і навіть може викликати депресію. Тому регулярне вживання продуктів, до складу яких входить фолієва кислота, сприяє поліпшенню самопочуття і настрою.

Гарбузове насіння

Насіння гарбуза відоме високим вмістом триптофану — амінокислоти, яка допомагає організму виробляти серотонін. Так що "перекус для гарного настрою" — це саме гарбузове насіння. Їсти його краще в необробленому вигляді, а в складі горіхових сумішей зі спеціями та олією вони не тільки будуть неефективні, але й можуть зашкодити фігурі.

Гіркий шоколад (85% какао)

Шоколад теж містить триптофан, а ще його вживання сприяє синтезу в організмі ендорфіну, підвищене вироблення якого приводить людину в стан радісної ейфорії. Також шоколад багатий вітаміном В, магнієм і кофеїном — ці елементи допомагають відчути себе енергійніше і бадьоріше. Головне, щоб в шоколаді містилося не менше 72% необробленого какао — джерела корисних речовин. В іншому випадку шоколад — просто висококалорійний напій, який розважить вас на кілька хвилин, але жодної користі не принесе.

Шафран

На думку психіатрів з Тегеранського університету медичних наук, ця рослина має виражений антидепресивний ефект. Лікарі провели дослідження на пацієнтках психіатричного відділення, видаючи їм щодня 15 г шафрану або плацебо протягом двох менструальних циклів. Три чверті жінок, що приймали шафран, повідомили про краще "емоційне самопочуття" порівняно з учасницями групи плацебо. Дослідники вважають, що дія шафрану схожа з дією препарату "Прозак" — він підвищує концентрацію серотоніну в головному мозку.

Ромашковий чай

Взимку через скорочення світлового дня ми страждаємо від коливань циркадного ритму — внутрішнього годинника нашого організму. Тому нам стає складніше засинати вночі і зберігати активність вдень. Ромашковий чай допомагає регулювати сон і покращує когнітивні функції організму — пам'ять і сприйняття — протягом дня. Відчуття втоми, характерне для зими, відступить, що негайно позначиться на самопочутті і підніме настрій.

Риба

Жирні сорти риби (лосось, тунець, сардини, форель) і мідії є одним з основних джерел незамінних ненасичених жирних кислот омега-3. Наш організм не здатний виробляти ці корисні речовини самостійно, і отримати їх можна тільки ззовні. Омега-3 сприяє виробленню дофаміну і серотоніну і сприяє зміцненню нервової системи. Регулярне вживання продуктів, що містять омега-3, допоможе почуватися набагато краще і радісніше.

Французька гірчиця

Ще один продукт, що містить кислоти омега-3, — французька гірчиця. Ці речовини входять до її складу в оптимальній концентрації. Тому замінивши французькою гірчицею, наприклад, майонез (в якому містяться омега-6, які у великих кількостях мають негативний вплив на здоров'я), ми можемо відчути поліпшення самопочуття і настрою, тому що їжа стане набагато смачнішою.

Вуглеводи

Дослідження групи вчених під керівництвом Лідії Баззаев (Lydia Bazzano) з Тулейнського університету показало: люди, що сидять на низьковуглеводній дієті і дозволяють собі вживати всього 20-40 г вуглеводів у день, були більш тривожними і депресивними, ніж ті, хто дотримувався низькокалорійної і високовуглеводної дієти, що складається з цільнозернових продуктів, фруктів і бобів. Дослідники пов'язують підвищення вироблення серотоніну з кількістю вуглеводів, що надійшли в організм.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також