Проєкт «Бортництво Полісся» об'єднає три регіони України

1036 0

Ми у соцмережах:

Проєкт «Бортництво Полісся» об'єднає три регіони України

Рівненська, Житомирська та Київська області працюватимуть над спільним проектом із популяризації бджільництва, як елементу нематеріальної культурної спадщини України.

Сьогодні на Рівненщині проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» презентувала під час пресконференції куратор проєкту, директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

Основна мета проєкту - синтезувати інформацію, пов’язану із цим промислом та візуалізувати у 3D форматі. Такий проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

«Такий проєкт підкреслює один із стародавніх традицій українського народу. Тож цей важливий спадок ми зобов’язані дослідити, зберегти та популяризувати. Найбільші осередки бджільництва є на Рівненщині, Житомирщині та частково на Київщині. Тому головна задача проєкту - проявити бортництво в сучасний спосіб», - розповідає Влада Литовченко.

Створення віртуального музею втілять у реальність за допомогою сайту з різними філіями, формами та рубриками. Він буде містити різну інформацію щодо стародавньої української традиції.

Варто зазначити, що в рамках проєкту передбачається також співпраця із державною архівною службою України. Так, через галузеві архіви будуть досліджуватися матеріали щодо бортництва: як воно розвивалося у різні роки, на яких територіях, яким є бортницький мед та як його раніше збирали.

«Переконаний, що Рівненщина долучилася до дійсно потужного українського проєкту. А по завершенню, ми презентуємо вже повністю інноваційний продукт. Бортництво - це традиція, якій більше тисячі років. Тому створення віртуального простору допоможе популяризувати та зберегти цю традицію», - розповідає Сергій Гемберг. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також