Профорієнтаційні конкурси РАЕС стають популярнішими

1337 0

Ми у соцмережах:

Профорієнтаційні конкурси РАЕС стають популярнішими

Профорієнтаційна і просвітницька робота з учнівською молоддю набула широкого розвитку на Рівненській АЕС. Уже понад десять років поспіль в інформаційному центрі станції проводяться традиційні конкурс рефератів серед старшокласників "Малі Курчатовські читання" та брейн-ринг, приурочені до професійного свята рівненських атомників — Дня енергетика, який відзначають 22 грудня.

Головна мета таких заходів — професійна орієнтація учнівської молоді регіону в атомну енергетику. Багато учасників попередніх конкурсів вступили до технічних вишів і обрали професійний шлях атомників. Дехто досягнув значних успіхів на науковій ниві. Щороку кількість учасників зростає, а коло тем розширюється. Цього року на конкурс рефератів "Малі Курчатовські читання" подали рекордні за останні роки 64 роботи. Двадцять дві найкращі відібрали для участі в другому турі — презентації робіт в інформаційному центрі Рівненської АЕС. Серед них — 13 робіт зі шкіл Кузнецовська, 6 — з Маневицького району Волинської області, 3 — з Володимирецького району Рівненщини. Переможців визначала суддівська колегія у складі провідних інструкторів Навчально-тренувального центру Дмитра Дейнеги і Бориса Євстігнєєва, інженера-радіометриста Цеху радіаційної безпеки Андрія Чепурка та представників управління інформації та зв'язків з громадськістю (УІтаЗГ) Анатолія Стельмаха і Валентини Дукач. Вони насамперед керувалися актуальністю та оригінальністю обраної теми, повнотою її розкриття і вмінням учасника представити роботу аудиторії.

Все більше школярів хочуть здобути фах атомника
— Цього року на конкурс надійшло багато надзвичайно цікавих робіт, — коментує керівник відділу зв'язків з громадськістю УІтаЗГ Рівненської АЕС, член журі Валентина Дукач. —Таких тем у нас ще не було. Розширилася і географія конкурсу. Участь у ньому тепер беруть більше дітей із сільських шкіл зони спостереження станції, а рівень їхніх робіт не поступається роботам учнів шкіл міста-супутника РАЕС. Традиційно журі визначило володаря гран-прі (700 гривень премії), першого місця (600 грн.), двох других місць (по 400 грн.) та трьох третіх (по 300 грн.). Решта учасників, які потрапили до другого туру, отримали заохочувальні винагороди у розмірі 100 гривень кожен. Нагородили також вчителів-керівників робіт призерів конкурсу, яким виплатили по 300 гривень заохочення. Також усі учасники отримали в подарунок футболки та кепки з логотипом РАЕС. Найкраще цьогоріч до конкурсу рефератів підготувалися учні кузнецовської гімназії. У їхньому активі гран-прі (Святослав Шарко, "Символи мирного атома на гербах та монетах України"), перше місце (Юлія Дейнега, "Випромінювання Вавилова-Черенкова"), друге місце (Іванна Савонік, "Яка електрика найдешевша?"), третє місце (Юлія Горайчук, "Порівняння аварій на Чорнобильській та Фукусімській АЕС") та приз глядацьких симпатій (Катерина Серко, "Міста-супутники"). Також у призери потрапили учні Володимирецького колегіуму Вадим Кубай ("Ядерний паливний цикл") і Тетяна Горецька ("Радіоактивне випромінювання, його вплив на людину і навколишнє середовище"), які посіли друге та третє місця відповідно, та учениця ЗОШ села Копилля Маневицького району Оксана Танцюра ("Способи зменшення радіонуклідів у ґрунті та рослинах") — третє місце. Рекордним виявився і цьогорічний турнір з брейн-рингу. В інформаційному центрі Рівненському змагалися 12 команд шкіл Кузнецовська та регіону. Це найбільший показник за всю історію конкурсу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також