Проїхав понад тисячу кілометрів, щоб створити фотоколекцію храмів Млинівщини

225 0

Ми у соцмережах:

Проїхав понад тисячу кілометрів, щоб створити фотоколекцію храмів Млинівщини

Денис Фоменко сфотографував майже шість десятків церков та храмів на території колишнього Млинівського району. Для цього він за чотири місяці проїхав на велосипеді понад тисячу кілометрів.

Чоловік планує сфотографувати ще чотири церкви та створити тематичний альбом. Млинівчанин розповів Суспільному звідки виникла така ідея та як вдалося поєднати спорт і творчість:

Денис Фоменко викладає фізкультуру в школі у селі Перемилівка, що за 18 км від Млинова.

- У 2018 році я почав займатися тріатлоном на серйозному рівні. Велосипед там як один із елементів разом з бігом і плаванням. Бувало, що їздив по 180 кілометрів, розповів чоловік. 

Ідея фотографувати церкви виникла, коли у квітні 2024 року почав на роботу їздити велосипедом.

- У мене на шляху з Млинова до Перемилівки — декілька сіл з гарними релігійними об'єктами. Якось я просто для себе їх сфотографував. Тоді подумав, чому б не зняти й інші церкви в нашому краї, адже їх в нас багато гарних. На літо, поки канікули, запланував поєднати велотренування з фотографуванням. Якби я відразу знав, що храмів буде настільки багато, то, мабуть, не взявся би за це. Проте зараз я радий, що довів справу до кінця, тому що це було справді цікаво,поділився Денис Фоменко.

За чотири місяці спортсмен назнімкував 57 церков колишнього Млинівського району.

- У багатьох селах був вперше, тому не завжди знав дорогу. Сильно ніде не блукав, велосипед також не підводив, не ламався. Місцеві люди при потребі підказували й допомагали. Запам'ятав шлях із села П'яннє до села Привітне. Це досить довга дорога, через поле й моторошний ліс. Там бачив зайців, лисів, вовчі сліди, розповів велосипедист.

інформацію про релігійні об'єкти він шукав в інтернеті, розпитував знайомих, на деякі натрапляв випадково. З усіх споруд чоловік відзначив архітектуру церкви у Смордві та два старовинні дерев'яні храми в Коблині й М’ятині:

- Ці села було важко знайти, бо вони маленькі. Там немає ніякого сполучення, маршрутки туди не їздять. Самі церкви знаходяться віддалено, приємно було їх відшукати і відчути старовинну атмосферу.

Загалом, як зазначив Денис Фоменко, щоб зробити фото, він проїхав на велосипеді понад тисячу кілометрів. За одну велопоїздку він міг подолати 80-90 км, зокрема до храму в Миколаївці.

- Одного разу я під'їхав до церкви, там на території був священник. Він подивився на мене підозріло з недовірою і сказав, що церкву фотографувати не можна. Ніяк це не аргументував. Але потім як він пішов, то я все одно сфотографував, додав чоловік.

Підписники Денис Фоменко під його дописом Facebook зі світлинами церков, підказали, що є ще релігійні об'єкти, які він пропустив на Млинівщині.

- Я планую сфотографувати ще чотири церкви, про які мені написали, та недіючий костел. Планую створити альбом і гарно його оформити з підписами, щоб потім можна було подарувати або навіть виставити на продаж.

Окрім церков Млинівщини, у Дениса Фоменка є світлини інших релігійних об'єктів, які він не додав до цієї колекції.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також