Прохідні і «самостійні»: кого рівняни обиратимуть до Верховної Ради

3968 2

Ми у соцмережах:

Зліва та справа - кандидати у нардепи від Рівного Олексій Муляренко та Михайло Кириллов. Посередині - екс-нардеп Валентин Королюк

Позачергові парламентські вибори відбудуться за місяць, а частина кандидатів, які планують і можуть перемогти, досі активно не розпочали виборчі кампанії. Подібна тактика, нагадаємо, допомогла Володимиру Зеленському, який виграв президентські вибори без дотримання старих «політичних звичаїв»: зустрічей з виборцями, створення «сітки» чи меценатства. У його випадку допоміг «телевізор» та упізнаваність. З частиною рівненських кандидатів у нардепи така тактика також спрацює, проте наскільки кардинально зміниться представництво області у парламенті?

«Списочники»

Розпочнімо зі «списочників», кандидатів у депутати, які балотуються за списками партій. А нагадаємо, в Україні залишилася змішана виборча система: 225 депутатів буде обрано за партійними списками, стільки ж — від мажоритарних округів, яких на Рівненщині є п’ять.

За останнім соціологічним опитуванням «Рейтингу», долають прохідний бар’єр до парламенту п’ять партій: «Слуга народу» (47,1%), «Опозиційна платформа — За життя» (11,1%), «Голос» (8,1%), «Батьківщина» (7,3%) та «Європейська солідарність» (5%) . Окрім того, близько до прохідного бар’єру партія «Сила і честь», яка, за опитуванням, має 4,1%, що, зважаючи на похибку, може означати, що вона увійде до парламенту. Якщо врахувати і її, то «Слуга народу» за списками заведе 127 депутатів, «Опозиційна платформа» — 30, а інші — від 13 до 22 депутатів.

Зважаючи на такі підрахунки, два рівненських представники у списку «Слуги народу», безсумнівно, стануть нардепами. А це — 38-річний власник ТОВ «Агро-Центр» Дмитро Соломчук, що очолив рівненський штаб Зеленського на президентських виборах та має 33-й номер у списку партії, та 32-річний власник торгової марки «Гощанські ковбаси» Олександр Салійчук, у якого 79-й номер у списку.

Олександр Салійчук (у зеленій футболці) та Дмитро Соломчук (у білій сорочці)  разом з 95Кварталом

Від списку «Опозиційної платформи» під № 64 балотується екс-голова Рівненської ОДА Василь Берташ, під №75 — колишній міліціонер та соратник Віктора Медведчука Михайло Бузинарський. Втім, їхні номери непрохідні, зважаючи на сьогоднішні рейтинги партії.

29-річна рівнянка Соломія Бобровська, яка кілька років тому вже навіть керувала Одеською ОДА, будучи заступницею Міхеіла Саакашвілі, йде під № 9 за списком «Голосу», а тому буде обрана до парламенту.

Соломія Бобровська - у вишитому платті

Найімовірніше, знову стане нардепом від «Батьківщини» Олександр Абдуллін, який має 11-те місце у списку та у 2002-2006 роках був народним депутатом від поліських районів Рівненщини. Під № 25 у списку «Батьківщини» — нардеп від Сарненського, Березнівського та Костопільського районів Сергій Євтушок. Якщо «Батьківщина» набере більше голосів, аніж прогнозують нині, п.Євтушок матиме шанс опинитися серед прохідних номерів.

Олександр Абдуллін

Має усі шанси потрапити до парламенту за списком «Європейської солідарності» Петра Порошенка 23-річна госпітальєрка з Рівного Яна Зінкевич, у якої сьомий номер у списку. Також серед прохідних може опинитися чинна нардепка Ірина Луценко, яка родом із Дубна.

Петро Порошенко та Яна Зінкевич. Фото - Новинарні

Щодо «Сили і честі», то рівнян у прохідному списку немає.

«Мажоритарники» 

Більш цікавими, втім, є вибори у мажоритарних округах Рівненщини. Зокрема, залишається найбільшою загадкою, хто переможе у Рівному. Станом на ранок середи ЦВК оприлюднила імена лише восьми кандидатів-мажоритарників від Рівненщини.

Що цікаво, усі зареєструвалися як самовисуванці. Навіть голова ОДА Олексій Муляренко та нардеп від БПП Олександр Дехтярчук. Така відмова від Блоку Петра Порошенка пояснюється просто: рейтинг партії (і не лише ЄС) може «втопити» рейтинги кандидатів-мажоритарників, які від неї йтимуть. Виняток — партія «Слуга народу», яка, навпаки, витягне навіть невпізнаваного кандидата.

Від 152-го округу у Рівному ЦВК зареєструвала 42-річного голову Рівненської ОДА та депутата Рівненської міської ради від БПП Олексія Муляренка та 40-річного екс-керівника «Санкому-Рівне» Святослава Євтушенка, який також є депутатом міської ради від фракції «Громадський контроль» та членом партії «Народний рух України». Пан Муляренко хоч і йде самовисуванцем, має підтримку "Європейської солідарності" та сподівається виграти за рахунок впізнаваності голови ОДА.

Микола Бляшин

Від Рівного балотуватимуться ще два міських депутати, зокрема, 38-річний представник «Самопомочі» Микола Бляшин, якого також підтримали «Голос» та «Сила людей», що, цілком ймовірно, може зробити п.Бляшина фаворитом цьогорічних виборів серед рівнян. А також — 33-річний «батьківщинівець» Олександр Курсик.

Висуватиметься знову від Рівного «свободівець» Олег Осуховський, якого рівняни обирали до парламенту двічі поспіль. Втім, тоді львів’янина Осуховського у Рівному «витягував» рейтинг націоналістів, який на ці вибори значно впав.

Розгортає свою виборчу кампанію у Рівному і депутат та екс-голова облради Михайло Кириллов. Проте найбільшу інтригу тримає «Слуга народу», кандидат від якої матиме один з найбільших шансів на перемогу. Партія поки не називає своїх кандидатів, ймовірно, намагаючись не нашкодити: чим ближче до виборів, тим менше компромату вдасться конкурентам знайти на представників партії, яка має наразі колосальні рейтинги.

Олександр Ковальчук. Фото - з його сторінки у Facebook

Втім, подейкують, що балотуватиметься від Рівного за підтримки «Слуги народу» бізнесмен та голова правління платформи взаємодій «Простір» Олександр Ковальчук.

Чинний нардеп від 153-го округу (кілька вулиць Рівного, Рівненський, Гощанський, Корецький та Острозький райони) Юрій Вознюк знову балотуватиметься і чекає, кого на його окрузі виставить «Слуга народу» — саме цей конкурент може відібрати перемогу у п.Вознюка, якого центральні райони області обирали до парламенту вже двічі.

Юрій Вознюк. Фото - з його сторінки у Фейсбуці

А за попередніми даними, «Слугу народу» там може представляти директор зірненського спиртзаводу Сергій Литвиненко. Також балотуватися від округу буде перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір, якого підтримує "Європейська солідарність".

Сергій Литвиненко. Фото - з його сторінки у Facebook

Зареєстрованими ж в окрузі наразі є два самовисуванці: 30-річний адвокат з Нетішина Хмельницької області Павло Нікітюк, який родом із Лючина Острозького району, та 37-річний Віктор Щербачук, генеральний директор ТОВ «Ріттер Біо Агро» з Острога, член Селянської партії України та власник благодійного фонду.

Віктор Щербачук. Фото - Вільного слова

154-й округ (Дубенський, Радивилівський, Здолбунівський, Демидівський та Млинівський райони) має поки одного офіційного кандидата — 47-річного чинного нардепа Олександра Дехтярчука. Конкуренцію йому, знову ж таки, може скласти представник «Слуги народу», за попередніми даними, директор компанії «Inter-Beton Вud» Олександр Алексійчук.

Олександр Алексійчук. Фото - сайту ВСЕ

Від південних районів області також збирається балотуватися 40-річний нардеп від «Батьківщини» Ігор Луценко, хоча видимого зв’язку з округом у п.Луценка немає. А також 36-річний депутат облради та головний лікар Здолбунівської ЦРЛ Владислав Сухляк.

Віктор М'ялик

Два самовисуванці — у найбільш північному 155-му окрузі (Дубровицький, Рокитнівський, Володимирецький та Зарічненський райони). Подали документи до ЦВК 35-річний комерційний директор ТОВ «Соя-Біотек» Адам Жуковський (чоловік судді Дубенського районного суду Олександри Жуковської та зять екс-голови Рівненської облради Юрія Кічатого) та 40-річний директор ТОВ «МДС-Буд» Віктор М’ялик. Обоє кандидатів не проживають в окрузі, проте звідти родом.

Василь Яніцький та Олександр Дехтярчук

Віктора М’ялика підтримує «Батьківщина», і він складе конкуренцію чинному нардепу від БПП Василю Яніцькому. Обоє завдяки своїм благодійним фондам упізнавані серед поліщуків. Також йтиме від округу 44-річна нардепка з Києва Вікторія Войціцька, яка є представницею «Самопомочі» у парламенті, проте балотується від «Голосу».

Двох кандидатів наразі має 156-й округ — 59-річного голову Рівненської облради Олександра Данильчука, який родом із Білки Березнівського району, проте вже давно зареєстрований у Києві, та 58-річного власника деревообробних підприємтсв у Костополі Василя Кльопа. В облраді п.Данильчук — депутат від БПП, проте на вибори йде як самовисуванець, як і п.Кльоп, який входить до фракції "Конкретних справ" та відомий своїми масштабними мисливськими угіддями.

Ксенія Павловська

Конкуренцію їм складе «батьківщинівка» та теж депутатка облради Ксенія Павловська, яка ще з 2015 року активно працює в окрузі на свою перемогу до парламенту.

А також в окрузі  йтиме за підтримки «Голосу» 31-річний бізнесмен із Клесова Андрій Пехотін, який у селищній раді є депутатом від «Самопомочі». Хто стане кандидатами від «Слуги народу» на півночі Рівненщини — поки невідомо.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також