Прокурори їздили на «клондайки», а поліції - старателі перекрили дорогу

2139 0

Ми у соцмережах:

Прокурори їздили на «клондайки», а поліції - старателі перекрили дорогу

Проблема незаконного використання та видобування надр залишається однією із найгостріших у Рівненській області, оскільки наслідки знищення природних ресурсів в області є вражаючими. Правоохоронці знайшли нові місця незаконного видобування бурштину.

Заступник прокурора області Мирослав Пацкан, як старший групи прокурорів, які здійснюють нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного видобутку бурштину, виїхав з колегами у всі місця масового незаконного видобування бурштину-сирцю.  

В одному з кварталів Ясногірського лісництва ДП «Клесівський ДЛГ» (урочище «Гальбин») вони виявили свіжі місця незаконного видобування бурштину, а саме значну кількість канав та ям, які виникли в результаті розмивання верхнього шару ґрунту.

За даним фактом прокуратурою Рівненської області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відповідні відомості та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками  незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

За ініціативи прокуратури Рівненської області невідкладно до місць виявлення незаконного видобування «сонячного» каміння на території Ясногірського лісництва скерована спеціальна техніка для засипання понад 200 метрів штучно створених меліоративних каналів, з яких старателі здійснювали забір води за допомогою мотопомп з метою неправомірного видобування бурштину-сирцю.

Також до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за опір працівникові правоохоронного органу, поєднаний з примушенням цих осіб шляхом насильства або погрози застосування такого насильства до виконання явно незаконних дій.

Під час доставлення до Рокитнівського відділення поліції вилученої на території Сехівського лісництва мотопомпи, рух службового автотранспорту працівників поліції заблокували близько 30 місцевих жителів, перегородивши шлях зрізаними деревами. Людей, які перекрили дорогу, правоохоронці закликали залишити місце події, не вчиняти їм опору з метою належного виконання останніми своїх службових обов’язків. Але ті не реагували, натомість поводили себе зухвало, погрожували поліцейським фізичною розправою та нанесенням тілесних ушкоджень.

На даний час активні учасники протиправних дій встановлені, вирішується питання щодо повідомлення останнім підозри про вчинення кримінального правопорушення та обрання їм запобіжних заходів.

Як зазначив заступник прокурора області Мирослав Пацкан, проведені спільні виїзди засвідчили, що вжиті правоохоронцями області заходи щодо протидії незаконному видобуванню бурштину є недостатніми та потребують значної активізації. Наявність корупційної складової серед окремих посадових осіб є однією із основних причин того, що бажаних результатів щодо протидії незаконному видобутку бурштину не досягнуто.

Такі спільні виїзди та рейди будуть постійними. На наступному тижні буде проведено засідання міжвідомчої робочої групи з цих питань з метою вжиття додаткових, реальних заходів для забезпечення ефективного та своєчасного виявлення, розкриття та розслідування правопорушень, пов’язаних з незаконним видобуванням, скуповуванням, переміщенням та контрабандою бурштину, повідомила прес-служба прокуратури області.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також