Прокурори на «Флорію» не скаржилися: про скандал навколо туристичного агентства Рівного

3265 0

Ми у соцмережах:

Прокурори на «Флорію» не скаржилися: про скандал навколо туристичного агентства Рівного

Турагентство «Флорія» у Рівному процвітало здебільшого через те, що мало постійних клієнтів — особливо користувалося популярністю серед сімей працівників СБУ та прокурорів. Але навряд чи серед 30 родин, які нещодавно подали заяви на власницю «Флорії» у поліцію, є прокурорські.

На власницю турагентства Флорію Шинкарьову почали заявляти у поліцію туристи, які заплатили за путівки, а на відпочинок так і не потрапили. Загалом ідеться про 80 тисяч доларів, отриманих від клієнтів. Поліція відкрила кримінальне провадження на турагентку, яка, до речі, виявилась дружиною начальника відділу кібербезпеки управління СБУ Рівненщини. Поки що п. Шинкарьова у справі — свідок.

Історія Флорії Шинкарьової — нетипова. Назвати її «шахрайкою» погоджуються далеко не всі. Так, після перших постів обурених клієнтів у соціальних мережах почали писати й інші, які зазначали, що ще у червні без проблем злітали на відпочинок завдяки турагентству «Флорія». Донедавна у Рівному воно взагалі мало непогану репутацію. Працюючи з 2010 року, відправило за кордон сотні людей, зокрема, як розповідають, особливо користувалося популярністю серед сімей СБУшників та прокурорів.

Що сталося у червні — поки не зрозуміло. Першою звинуватила Флорію Шинкарьову у шахрайстві рівнянка Наталія Морозюк, яка, як сама зазначає, вже не раз купувала путівки через «Флорію», тож не очікувала, що її можуть обдурити.

— Флора продала нам путівку по ранньому бронюванню в Туреччину, відповідно, взявши повну суму за тур. Але коли підійшла дата вильоту, заявила, що готель на 10 днів переніс наше бронювання — з 7 на 17 червня, — зазначила п. Морозюк у соцмережі. — Чекали 17-го, але неочікувано 15 червня у дитини температура піднялася до 40,3, виявилося — запалення легень, тому ми повідомили, що скасовуємо поїздку. У відповідь нас запевнили, що нам повернуть кошти, оскільки ми брали відповідну страховку. Але коли чоловік поїхав в офіс, щоб розібратися, то виявилося, що договір, путівка, страховка — все це підроблено, а гроші за тур Флора просто поклала собі в кишеню. Написали заяву в поліцію і дізналися, що наша заява вже чи не десята. Люди цілими сім'ями з маленькими дітьми їхали в аеропорт, а їх звідти розвертали, адже документи і квитки несправжні… Є підозра, що людина готується втекти за кордон, а поліція чомусь нічого не робить, аби їй завадити. Можливо, тому, що чоловік цієї жінки також працює в правоохоронних органах.

Як розповідають, дехто з клієнтів «Флорії» навіть встиг долетіти на курорт, а вже у готелі дізнатися, що за нього не заплачено. Потерпілі днями збиралися під рівненською поліцією з вимогою, щоб правоохоронці провели розслідування якнайшвидше. Слідчі таки зробили обшук у квартирі Флорії Шинкарьової, вилучили документи, зокрема, паспорт, банківські картки та чорнові нотатки. А ось грошей у житлі не знайшли, як і закордонного паспорта. Як подейкують обмануті відпочивальники, турагентка начебто купила недавно житло за кордоном і збирається туди переїздити.

Втім, наразі жінка в обласній лікарні. На телефонні дзвінки вона не відповідає, проте на прохання РВ прокоментувати лиш відписала: «Я все розповім, але коли закінчиться слідство. Хочу наголосити, що я у статусі свідка».

У ГУ Нацполіції у Рівненській області зазначають, що підозру рівнянці й справді ще не оголосили — розслідування триває, і слідчі клопочуть у суді про те, щоб накласти арешт на її вилучений під час обшуку український паспорт, потрібний для проведення експертиз. За словами правоохоронців, Флорія Шинкарьова зі слідством не співпрацює. Кримінальне провадження відкрито за частинами 1 та 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Максимально передбачене покарання — 12 років ув’язнення та конфіскація майна.

Одна з потерпілих, які приходили до поліції, надала порталу «4Влада» переписку із Флорією у «Viber». Окрім запевнень, що втікати не буде, турагентка писала: «Сталася біда, всі деталі вам пояснювати безглуздо, це не поміняє справи. Мені треба стати на ноги, і верну вам кожну копійку… Між мною і туроператором був конфлікт, ми з ними домовились про відтермінування. В один прекрасний день пані директор оператора сказала, що вона передумала і або ми закриваємо з нею питання, або вона знімає гроші з проплачених заявок. Три дні вели перемовини, але вона так і зробила. Видаливши всі заявки, ніби їх і не було. Але в мене є рахунки і чеки, просто треба все це відновити. Чоловік цим займається. По факту люди стали заручниками моїх проблем з оператором. Як би я мала нерухомість, я б її продала, не знала цього позору і не бачила сльози своєї дитини».

Конфлікт у Флорії Шинкарьової — з туроператорм TPG, але зв’язатися з прес-службою туроператора, щоб почути його версію, нам не вдалося.

Натомість в управлінні СБУ, де працює чоловік Флорії Максим Шинкарьов, зазначають, що службове розслідування проти свого працівника не проводитимуть, бо немає підстав. Як зазначила речниця управління Інна Ілючок, слідчий поліції, який веде справу, запевнив, що жодного тиску на нього немає, а окрім того, подружжя Шинкарьових — у процесі розлучення. У реєстрі судових рішень згадано, що до суду подав чоловік, зазначивши, що «спільне життя не склалося, спільного господарства не ведуть, фактичні шлюбні відносини припинені». Розгляд справи має відбутися 20 вересня.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також