Росіяни пропонують поліщукам стати агентами «за харошиє дєньгі»

2751 0

Ми у соцмережах:

Росіяни пропонують поліщукам стати агентами «за харошиє дєньгі»

Нещодавно жителі прикордонних територій почали отримувати дивні дзвінки з пропозицією «співпраці». Людям пропонують стати агентами росіян та за «хорошиє дєньгі» здати позиції Збройних сил України, які облаштували для відбиття наступу з території Білорусі.

Анна Свінціцька, речниця СБУ Рівненщини:

— Зафіксовано кілька таких фактів. Пропозиції про співпрацю надійшли через один з популярних месенджерів. Це почалося нещодавно. Раніше подібних фактів ми не фіксували. Всі люди, яким надходили пропозиції про співпрацю, є мешканцями прикордоння. Загалом ми готові, що під час війни ворог буде намагатися завербувати когось із місцевих жителів у свої агенти. Тому й СБУ регіону протидіє спробам вербування громадян України ворожими спецслужбами.

Ворог в умовах війни може намагатися використовувати українців для збору розвідданих, організації диверсій на фронті та провокацій у тилу. Для того, щоб схилити до злочинної співпраці українців, ворожі спецслужби можуть застосовувати різні прийоми: погрожувати життю та здоров’ю, тортурами й шантажем, намагатися підкупити або вербувати «втемну». Останній спосіб дуже поширений. Він полягає в тому, що перший контакт із російським «рекрутером» може відбуватися у соціальній мережі або під час телефонної розмови. Вербувальник зазвичай видає себе за іншу особу. Навіть може створювати враження справжнього патріота, який вільно спілкується українською мовою та доволі непогано обізнаний з нашою культурою і традиціями. Непідготовленій людині важко розпізнати в новому знайомому працівника ворожих спецслужби. Адже вербувальники — досвідчені маніпулятори. Вони намагаються зіграти на людських почуттях та слабкостях. Спочатку співрозмовник схиляє людину до надання безневинних послуг, а потім поступово її вербує і підбурює до злочинних дій.

Хочу нагадати про кримінальну відповідальність за несанкціоноване поширення інформації щодо переміщення або дислокацію Збройних сил України. Такі діяння, здійснені на шкоду Україні та її безпеці, караються позбавленням волі на термін від трьох до восьми років. Якщо громадянин не виконував злочинного завдання проти України і добровільно повідомив владу про свій зв’язок з ворогом, то він звільняється від кримінальної відповідальності. Щодо фактів, які були зафіксовані на Рівненщині, то більш детальна інформація буде повідомлена уже після перевірки.

Олександр Кохан, голова Сарненської військової адміністрації:

— Мені невідомі факти звернення росіян до наших людей. Однак я не сумніваюся у патріотичній позиції мешканців Полісся. Люди, які мешкають у районах, що межують з Білоруссю, прекрасно розуміють, хто наш ворог. Колись фактично там не було кордону, а наші люди ходили одне до одного в гості, одружувалися та родичалися. Досі в багатьох мешканців прикордонних районів є родичі у Білорусі. Але у них настрої абсолютно проукраїнські. Це підтверджує й місцева влада. Всі налаштовані на те, щоб охороняти нашу державу й наші кордони. Запевняю, що в цьому плані нам хвилюватися не варто. Ні дня на Поліссі не минає, щоб ми не посилювали нашу обороноздатність. Все це відбувається під керівництвом військових. Місцеві жителі самі добровільно пропонують свою допомогу. Біля населених пунктів зводяться оборонні споруди: окопи, укріплення, бліндажі та інше. Кожен розуміє, що він захищає свою державу, населений пункт та власну домівку.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також