Просили суд скасувати арешт на майно та розблокувати роботу підприємства «Славєн» з Сарн, де поліція вилучила 250 кілограмів бурштину

2358 0

Ми у соцмережах:

Просили суд скасувати арешт на майно та  розблокувати роботу підприємства «Славєн» з Сарн, де поліція вилучила 250 кілограмів бурштину

Мова йде про обладнання для обробки бурштину-сирцю, а також 250 кілограмів сонячного каміння.

Із матеріалів справи відомо, що в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 240-1 Кримінального кодексу України (незаконне видобування бурштину, а так само збут, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину, законність походження якого не підтверджується відповідними документами, вчинені повторно), у березні 2021 року на приватному підприємстві «Славєн» у м.Сарни було проведено обшук та виявлено 250 кілограмів бурштину-сирцю, законність придбання якого власниця підприємства не пояснила. Вилучена під час обшуку бухгалтерська документація також не місить інформації про шляхи придбання фірмою вилученого бурштину.

Ухвалою місцевого суду від 24 березня задоволено клопотання слідчого про накладення арешту на устаткування з обробки бурштину-сирцю та сам бурштин, накладено заборону на їх відчуження.

До Рівненського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді місцевого суду. Апелянт і два представники засновниці підприємства ПП «Славєн», що спеціалізується на виготовленні бурштинових картин, котрі продаються як на території країни, так і експортуються, просив суд скасувати арешт на майно, що дозволить відновити роботу фірми та ще трьох підприємств «Меркурій», «Меркурій 1» та «Полісся Тур», що знаходяться в одному приміщенні, сплачувати кредитні зобов’язання. Переконував, що придбавання, перевезення та зберігання бурштину-сирцю здійснював у правовій площині і претензій з боку правоохоронних органів до цих пір не було.

Проти задоволення апеляційної скарги виступив прокурор та наполягав на залишенні ухвали суду першої інстанції без змін. Прокурор повідомив суду, що досудове розслідування ще триває, а майно підприємства, на яке накладено арешт, визнано речовими доказами. Також зазначив, що всі необхідні експертизи призначені і матеріали для їх проведення відправлені до експертних установ. Підозру у кримінальному провадженні не оголошено з причин, які на момент перегляду апеляційної скарги розголошувати неможливо у зв’язку з таємницею слідства. Крім того зазначив, що у підприємця відсутні документи на частину сировини, що підтверджує незаконність його походження, адже бурштин-сирець не перебуває у вільному обігу та вимагає спеціальних умов купівлі, перевезення, зберігання та продажу.

Пресслужба Рівненського апеляційного суду повідомила РВ:  залишаючи ухвалу слідчого судді місцевого суду від 24 березня 2021 року без змін, а апеляційну скаргу підприємця — без задоволення, апеляційний суд виходив з того, що у матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували слова апелянта та представників засновниці ПП «Славєн» про співпрацю з українсько-китайською бурштиновою біржею та законність походження 250 кілограмів бурштину-сирцю, який як і устаткування для його обробки й надалі перебуватиме під арештом. У разі доведеності органами досудового розслідування вини підприємця, йому загрожує позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років з конфіскацією майна.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також