Путін просив Китай купувати газ замість Європи – Сі промовчав

724 0

Ми у соцмережах:

Путін просив Китай купувати газ замість Європи – Сі промовчав

Російський диктатор Володимир Путін особисто їздив на переговори до Китаю.

Адже у Кремлі хочуть схилити Пекін до контракту на додаткові постачання російського газу та будівництво трубопроводу «Сила Сибіру-2», повідомляє Moscow Times.

Після європейських санкцій Росії потрібно знайти новий ринок для продажу газу, щоб фінансувати свою окупаційну армію.

І хоча для зустрічі з китайцями Путін привіз із собою велику делегацію, до якої увійшли віце-прем'єр Олександр Новак, голова «Газпрому» Олексій Міллер, голова «Роснафти» Ігор Сєчін, який курирує енергетику, домогтися згоди Сі Цзіньпіна не вдалося.

Жодних документів щодо «Сили Сибіру-2» підписано не буде, повідомив Пєсков.

Ще навесні, коли Сі Цзіньпін відвідував Москву, Путін говорив, що проект нового газопроводу потужністю 50 млрд кубометрів на рік перебуває у «високій мірі готовності». Він також обіцяв Китаю до 100 млрд. кубометрів російського газу щорічно — в 5 разів більше, ніж «Газпром» зараз качає.
Але у підсумковій заяві для преси Сі не сказав про російський газ нічого, а у спільному комюніке згадувалося лише розширення співробітництва в енергетиці.

Китайський контракт відчайдушно потрібен «Газпрому», який втратив європейський ринок, скоротив експорт до мінімуму з останніх років СРСР і змушений був зрізати видобуток практично на третину — рекордну величину у своїй історії.

За 12 місяців з липня 2022 року до кінця червня 2023-го компанія отримала більше 1 трлн рублів чистого збитку і витратила дві третини запасів готівки на рахунках, щоб покрити втрати та касові розриви.

Цього року Китай закупить у Росії 22 млрд кубометрів газу запущеним у 2019 році трубопроводом «Сила Сибіру-1», що, втім, компенсують лише одну восьму від колишнього експорту до Європи, який на піку сягав 170-180 млрд кубометрів на рік. 

Ціна газу «Газпрому» для КНР — майже вдвічі нижча, ніж для ЄС та Туреччини: $271,6 за тисячу кубометрів проти $481,7, згідно з матеріалами до проекту бюджету РФ на 2024 рік.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також