Рабин хоче особисто перевірити, чи не буде під котеджами людських кісток

1067 0

Ми у соцмережах:

Рабин хоче особисто перевірити, чи не буде під котеджами людських кісток

Міська рада Рівного збирається видати дозвіл на забудову майже 10 га землі на вулиці Київській — біля урочища «Сосонки», де нацисти розстріляли понад 17,5 тисячі рівненських євреїв, правоохоронці хочуть побудувати котеджі. І хоча місцева єврейська (світська) громада проти цього не заперечує, бо на цій території уже було проведено пошукові роботи, але проти виступила іудейська (релігійна) громада. Рабин хоче особисто пересвідчитися, чи у землі під майбутнім будівництвом справді немає людських останків.

Олег Зражевський, адвокат:

— Єврейська община, яка раніше дала погодження Міністерству внутрішніх справ, складається зі світських людей. А тут ідеться про забудову неподалік місць масових розстрілів, тому це погодження було дещо передчасним, бо не було враховано кілька моментів. По-перше, місце масових поховань знаходиться не під меморіалом, який стоїть у «Сосонках». Меморіал — це лише пам’ятник, а людські останки покояться в землі біля нього. По-друге, дослідження додаткових місць поховань, яке проводили поліцейські, нас не переконує. Адже було розвідано лише три точки біля меморіалу, а іудейську громаду цікавить ділянка майже у 10 гектарів, на якій будуватимуть котеджі для працівників поліції. Хоч нас і переконують, що згадок про поховання в тому місці немає, однак буде дуже прикро, якщо при спорудженні фундаменту для будинків натраплять на людські кістки. По-третє, поліція переконує, що майбутній забудовник візьме на роботу одного представника громади, щоб той наглядав за будівництвом. Але ці домовленості ніяк юридично не закріплені. Зараз це лише розмови; іудейська громада, офіційно зареєстрована на вулиці Замковій, де знаходиться синагога, хоче конкретних гарантій.

Нагадаємо, що відповідно до проекту архітектора Олега Бачунова, біля меморіалу побудують близько сотні двоповерхових котеджів, а також дитячі майданчики, дитсадок та фізкультурно-рекреаційний комплекс. Майбутній комплекс буде розміщуватися ближче до проїжджої частини, бо звідти можна буде підвести комунікації. Зараз обласне управління МВС збирається просити у міської ради дозвіл на замовлення детального плану забудови урочища «Сосонки». Виготовлення цього документа відкриє дорогу для початку будівельних робіт.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також